| Philippe Van Parijs (UCL)

Van Parijs: ‘Meertalig onderwijs in Brussel? Schaf gemeenschappen af’

SN
© BRUZZ
22/02/2018

Doet Brussel wel genoeg om jongeren meertalig te maken? Meertaligheidsbeweging Marnixplan legt donderdagavond Guy Vanhengel (Open VLD) en Rudi Vervoort (PS) op de rooster. ‘Brussel zou zelf immersieonderwijs moeten inrichten,’ betoogt bezieler Philippe Van Parijs in Shout Out.

“Iedere Brusselaar moet op z’n minst zijn plan kunnen trekken in Nederlands, Frans en Engels.” Dat is de ambitie van het Marnixplan, een Brussels initiatief voor meertaligheid. Professor filosofie Philippe Van Parijs, zelf polyglot, is een van de drijvende krachten.

Nederlands, Frans en Engels zijn vandaag incontournable in Brussel, zegt Van Parijs: “Steeds meer jobs vereisen vandaag een kennis van alle drie de talen.”

Geen woordjes blokken

En die talenkennis bereik je door zo jong mogelijk meertalig onderwijs aan te bieden, stelt de filosoof in radioprogramma Shout Out. “Er is geen one-size-fits-all-methode. Maar immersie-onderwijs, met een deel van de lessen in een andere taal, is vaak de beste formule.”

‘Is meerdere talen verwerven niet vooral iets voor de intellectuelen onder ons?’, wil een luisteraar weten. “Neen. Ieder kind kan die drie talen leren,” zegt Van Parijs. “Want een taal leer je door haar te gebruiken, niet door woordenlijsten van buiten te blokken.”

“Alle Brusselse scholen zouden immersiescholen moeten zijn.”

Prof. Philippe Van Parijs (Marnixplan)

Philippe Van Parijs 03

“In Brussel is er een gigantisch potentieel voor meertalig onderwijs. Frans is sowieso de dominante omgevingstaal, dus scholen kunnen eerst lesgeven in het Nederlands, om daarna over te stappen naar het Frans en het Engels.”

Het zogenaamde ‘Barcelona-model’ dus, dat volgens Van Parijs ook algemeen ingezet moet worden in het Gewest. “Alle Brusselse scholen zouden immersiescholen moeten zijn.”

Daarom pleit de professor voor een afschaffing van de gemeenschappen. “Brussel heeft een apart taalbeleid nodig. Dan kan er veel meer gedaan worden voor meertalig onderwijs.”

Beleid op de rooster

Dat en andere politieke obstakels wil het Marnixplan donderdagavond voorleggen aan de beleidsmakers.

VGC-voorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) krijgen het woord, naast Franstalig Onderwijsminister Marie-Martine Schyns (CDH) en Brigitte Grouwels (CD&V), plaatsvervanger van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Zij worden op de rooster gelegd door Mathias Declercq van BRUZZ, Véronique Lamquin van Le Soir en Grégor Chapelle van Actiris. Daarna volgt een debat met de zaal.

> ‘Voor een meertalig Brussel.’ Brussels Information Point. 22/02, 17.30 tot 19 uur.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Events & Festivals , Meertaligheid , Philippe Van Parijs , Marnixplan , meertaligheid , Guy Vanhengel , Rudi Vervoort , immersieonderwijs , Mathias Declercq

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni