| De scholen van Vorst werden onder andere uitgerust met tablets voor in de klas.

De gemeente Vorst heeft haar scholen één voor één uitgerust met betere informatica. Eerst kregen alle directies en onderwijzend personeel een computer, een professioneel e-mailadres en een snelle internetverbinding. Vervolgens kocht de gemeente whiteboards, tablets en computers aan voor gebruik in de klas.

Sinds 2019 wordt jaarlijks tot 150.000 euro geïnvesteerd in de aankoop of de vernieuwing van informaticamateriaal voor de twaalf scholen in Vorst, zowel voor het Franstalig als het Nederlandstalig onderwijs. In totaal heeft Vorst al 82 interactieve whiteboards, 474 computers (leerkrachten en klassen samen) en 173 tablets verdeeld. Er warden 2.420 Office 365-licenties aan leerlingen en 292 licenties aan leerkrachten bezorgd.

Bij het begin van het nieuwe schooljaar 2022-2023 zullen alle scholen gebruik kunnen maken van de verbeterde informatica. De digitalisering is bedoeld als ondersteuning voor het onderwijs en als pedagogisch instrument. Het schepencollege benadrukt dat ook het traditionele onderwijs in alle gemeentescholen van Vorst behouden blijft.

"We hebben te maken met een generatie waarbij digitale technologie altijd aanwezig is, op een speelse manier. Het is belangrijk dit soort instrumenten op school te integreren, omdat men zo leert wat digitalisering is," zegt Anabelle Harckman, pedagogisch coördinatrice. Het is volgens haar aan te moedigen dat het onderwijs zich aansluit bij de -gedigitaliseerde - maatschappij.

Het project werd in 2018 gelanceerd. "We willen niet digitaliseren om te digitaliseren; we streven naar een geleidelijke en relevante integratie van informatisering in de scholen, ten dienste van het onderwijs, met mate en weldoordacht," legt schepen van Onderwijs, Maud de Ridder (Ecolo) uit.

Volgens Charles Spapens (PS) schepen voor Informatica, is de digitalisering van de scholen een belangrijke stap in de richting van meer sociale rechtvaardigheid: "De nieuwe technologieën zijn voor veel gezinnen nog te duur. Zo komt er boven de sociale kloof ook nog de digitale kloof, die al op zeer jonge leeftijd de ongelijkheid wat meer vergroot."

Terug naar school 2022

Op 1 september is het nieuwe schooljaar van start gegaan. Eén dat in Brussel begint onder een slecht gesternte, met volle klassen en te weinig leerkrachten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni