De Hogeschool Odisee van de KU Leuven aan de Stormstraat in Brussel-centrum

| De Hogeschool Odisee van de KU Leuven aan de Stormstraat in Brussel-centrum.

Volgende week opnieuw beperkte campusactiviteit in hoger onderwijs

© Belga - BRUZZ
23/11/2020

Vanaf maandag 30 november zullen campusmomenten en practica in het hoger onderwijs opnieuw "in zeer beperkte mate" mogelijk zijn. Universiteiten en hogescholen zullen ook stille studieplekken kunnen openstellen voor studenten die daar nood aan hebben.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt dat maandag bekend, na overleg met virologen, universiteiten (VLIR), hogescholen (VLHORA) en studenten (VVS).

Sinds eind oktober is in het hoger onderwijs alleen nog afstandsonderwijs toegelaten, behalve voor sommige zorgopleidingen. Op grond van een evaluatie en in samenspraak met de virologen, de onderwijsinstellingen en de studenten heeft minister Weyts nu een kader gemaakt voor de organisatie van practica en campusmomenten na eind november.

Examens zoals in juni

Activiteiten op de campus zullen opnieuw beperkt mogelijk worden, prioritair voor de eerstejaarsstudenten. Er zullen campusmomenten of zogenaamde boostersessies georganiseerd kunnen worden om studenten in versneld tempo klaar te stomen voor hun (eerste) examens. Essentiële practica kunnen ook opnieuw doorgaan, wat bijvoorbeeld voor kunstopleidingen cruciaal is.

De instellingen zelf kunnen bepalen welke practica als essentieel worden beschouwd. Ook kunnen er stille studieplekken ingericht worden voor een beperkt aantal studenten die daar echt nood aan hebben. "Dit past in een breder beleid voor de meest kwetsbare studenten", zeg Weyts. Vlaanderen stelt deze groep duizend laptops ter beschikking, terwijl Proximus en Telenet hen dit academiejaar een gratis internetverbinding aanbieden.

De examens kunnen over enkele weken georganiseerd worden met dezelfde richtlijnen die al tijdens de examenperiode in juni golden. Examens op de campus zullen dus mogelijk zijn, maar dan wel met strikte afstands-, hygiëne- en veiligheidsmaatregelen. Hoe dan ook blijft afstandsonderwijs de norm in het hoger onderwijs, benadrukt Weyts. Maximaal 10 procent van de campusactiviteit mag benut worden. Universiteiten en hogescholen zullen er nog altijd voor kunnen kiezen om zelf strenger te zijn.

Praktijkexamens on campus

De KU Leuven laat weten dat haar faculteiten vanaf volgende week opnieuw practica, labo-oefeningen en vaardigheidstrainingen op de campus kunnen organiseren voor alle opleidingen. Hoorcolleges blijven grotendeels online plaatsvinden en voor alle taken die van thuis uit kunnen gebeuren, blijft telewerk de regel.

De hogeschool Odisee - met campussen in Brussel, Aalst, Gent en Sint-Niklaas - zit op dezelfde lijn. In een persbericht wordt erop gewezen dat de school zich vanaf 30 november opnieuw in de 'normale' code rood bevindt, wat betekent dat voor theorie al zeker tot eind 2020 afstandsonderwijs blijft gelden en dat praktijk alleen op de campus zal plaatsvinden als het echt niet anders kan.

"Voor onze hogeschool zijn praktijkoefeningen en praktijkevaluaties van vitaal belang voor het leertraject van onze studenten. Die elementen kun je eigenlijk niet digitaal vervangen. We hebben ze de afgelopen maand moeten opschorten, maar we zijn opgelucht dat ze opnieuw kunnen plaatsvinden", reageert Ann Martin, directeur Onderwijs bij Odisee. "Praktijkexamens zullen binnenkort ook op de campus kúnnen plaatsvinden. Met de nadruk op 'kunnen'; alleen als het niet anders kan. Want de richtlijn blijft wel om zoveel mogelijk examens online te laten plaatsvinden."

Campagne voor studenten

Volgens de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) zal er nu specifiek aandacht gaan naar het hoger kunstonderwijs, met name voor studenten die blaasinstrumenten gebruiken (met druppels) en studenten dans of drama (met fysieke contacten). Ook voor studenten lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie is er nood aan trainingen in de sportzalen op de campus.

Met de studentenvertegenwoordigers en de instellingen van het hoger onderwijs werkt de Vlaamse overheid nog aan een communicatiecampagne die op studenten gericht is. Die campagne moet niet alleen informeren en sensibiliseren, maar studenten ook een forum geven om elkaar te steunen wanneer het moeilijk gaat en om indien nodig te ventileren wat het betekent te studeren in tijden van corona.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Hogeschool , universiteit , coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni