Twee scholen openen binnenkort zij aan zij in Schaarbeek. Toch zal er weinig uitwisseling zijn, want er is zelfs geen gemeenschappelijke speelplaats. “Een gemiste kans”, klinkt het bij PVDA-gemeenteraadslid Axel Bernard.
Wand tussen Nederlands- en Franstalige school in Schaarbeek
In september openen op de Van Oostsite in Schaarbeek twee scholen: één Franstalige, van 600 leerlingen, en één Nederlandstalige, met een capaciteit van 250 leerlingen. Alleen de sportzaal, gefinancierd door het Gewest, wordt gemeenschappelijk. Voor de rest werken de twee scholen volledig autonoom.
Een gemiste kans, zegt Axel Bernard, gemeenteraadslid voor de PVDA aan La Capitale. “We hadden de kans om de brug te slaan tussen het Franstalig en Nederlandstalig onderwijs, met één inrichtende macht. Maar de gemeente heeft dat niet gedaan.”
Muur
Bernard wijst op de aparte infrastructuur. “Op de plannen zien we zelfs een wand tussen de twee speelplaatsen”, zegt hij, iets wat vroeger in Brussel trouwens de regel was. “Nochtans willen meer en meer mensen tweetalig onderwijs.”
Vanuit de gemeente werpt men op dat het systeem nu eenmaal zo werkt. De Franstalige gemeenschap wil niet voor de twee talen betalen, en vice versa. “Of we dat nu jammer vinden of niet, zo werkt het”, zegt Michel De Herde, schepen van het Franstalig onderwijs. “Maar het zal mogelijk zijn om aan uitwisseling te doen als we de toestemming van de twee gemeenschappen hebben.”
“We wilden graag één grote speelplaats, maar in verband met de verzekering kan dat niet”, legde schepen van Nederlandstalig Onderwijs Adelheid Byttebier (Groen) eerder aan BRUZZ uit. “Elke leerkracht en toezichter zou dan perfect tweetalig moeten zijn om alle kinderen aan te kunnen spreken bij gevaar.”
Lees meer over: Schaarbeek , Onderwijs , Stedenbouw , Franstalig onderwijs , gemeenteschool , tweetaligheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.