Paars-groen staat in de steigers. Maar het bouwwerk kan nog instuiken. Tot zover de berichtgeving over de federale regeringsvorming, na een geheime onderhandeling tussen Franstalige en Nederlandstalige rode, blauwe en groene partijen op zaterdag en de reacties van de partijbureaus op maandagmiddag.
Edito: François De Smet heeft geen aangebrand FDF-verleden
Daarbij raakte het andere weekendnieuws wat ondergesneeuwd. Olivier Maingain heeft na bijna 25 jaar een opvolger: François De Smet werd zondag met ruime meerderheid door de leden verkozen als de nieuwe voorzitter van Défi.
Daarmee wordt een belangrijke bladzijde omgedraaid in de Belgo-Brusselse politiek. Maingain is voor veel Nederlandstaligen nog altijd de rabiate francofoon die maar wat graag elke dag een Vlaming tussen zijn boterham legt. Zelfs al klopt dat niet helemaal. Maingain heeft de partij al eerder zachtjes een andere richting ingeduwd.
Hij veranderde in 2015 de naam. De Front démocratique des francophones (FDF) van weleer werd de Démocrate Fédéraliste Indépendant (Défi).
De vergelijking met de N-VA is interessant. Ook die veranderde van naam, maar heeft haar oorspronkelijke DNA nooit losgelaten. De N-VA streeft nog altijd naar een onafhankelijk Vlaanderen. Défi zal nog wel de Franstalige belangen verdedigen, maar dat komt niet langer op de eerste plaats.
"De vergelijking met de N-VA is interessant. Ook die veranderde van naam, maar heeft haar DNA nooit losgelaten. Voor Défi komen de Franstalige belangen niet langer op de eerste plaats"
Hoe dat komt, is voer voor onderzoek, maar zeker is dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde de politieke actieradius van Défi aanzienlijk verkleind heeft. Maingain heeft zich onlangs in een onbewaakt moment zelfs afgevraagd of zijn partij over 25 jaar nog zal bestaan.
Hoe dan ook wacht zijn opvolger François De Smet geen makkelijke taak. Hij moet de partij verder uitbouwen in Wallonië en de links-liberale koers nog uitdrukkelijker vormgeven.
Voordeel is alvast dat hij niet gezien kan worden als een politicus met een aangebrand FDF-verleden. Zo kan hij makkelijk de cesuur maken. De Smet is nog maar amper een jaar lid van de Défi - voordien stond hij dichter bij de MR. Hij heeft zich ook al geout als een echte federalist die niet wil weten van een Franstalige rompstaat België, zonder Vlaanderen.
Hij kan nu, als voormalig directeur van het federaal migratiecentrum Myria en groot verdediger van de mensenrechten, politiek uit de verf komen door zich af te zetten tegen de rechtervleugel van de MR, die weleens meegaat in het antivreemdelingendiscours van de N-VA.
Tegelijk heeft hij ook al grote reserves geuit tegen een al te fel volksnationalisme. De Smet kent zijn tegenstanders. Hij ging als directeur van Myria meermaals met staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in de clinch over asiel en migratie.
Dat maakt hem meteen tot een interessante partner voor informateur Paul Magnette (PS). De Smet sluit niet uit dat Défi als minipartijtje in de Kamer de paars-groene meerderheid zal versterken.
En in Brussel? Daar kan hij rust brengen. Maingain en zijn gedoodverfde opvolger Bernard Clerfayt, nu minister in de Brusselse regering, stonden bijwijlen als kemphanen tegen over elkaar.
Défi heeft in de hoofdstad zeker nog een rol te spelen. In de lokale politiek valt de partij al enkele decennia op door haar bestuursvaardigheid. En de links-liberale ideeën hebben wellicht niet ingeboet aan aantrekkingskracht bij potentiële kiezers die ontgoocheld zijn door een te linkse PS, maar de MR dan weer te conservatief vinden. En de Nederlandstaligen? Die zullen zelf moeten vaststellen hoeveel FDF er nog zit in het Défi van François De Smet.
Lees meer over: Brussel , Opinie , François De Smet , Olivier Maingain , Défi , FDF , paars-groen , federale regeringsvorming
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.