Slapende dakloze in Brussel

| Dakloos in Brussel.

Opinie

Edito: het is hoog tijd voor een echt daklozenbeleid

Kristof Pitteurs
© BRUZZ
13/11/2019

In tien jaar tijd is het aantal dak- en thuislozen verdubbeld, zegt een recente studie. De onderzoekers vertelden er meteen bij dat dat waarschijnlijk een onderschatting is. Elke twee jaar trekken ze begin november de straat op en tellen ze elke dak- en thuisloze die ze tegenkomen.

Ik heb Brussel nooit gekend zonder daklozen. Dertig jaar geleden had je zelfs het gevoel dat je de meeste Brusselse daklozen persoonlijk kende. Er was een man, altijd netjes geschoren en geknipt, die met een rugzakje rondliep waar een paraplu uitstak en die je altijd tegenkwam op de centrumlanen.

Er waren de daklozen die in ruil voor een muntstuk op je auto pasten als je die op de Oude Graanmarkt parkeerde. Ook zie ik nog het gezicht voor me van een dakloze die je in de lente in de stad zag, in de zomer tegenkwam op de dijk van Oostende en van wie iedereen vertelde dat hij net voor de winter geld bij elkaar bedelde voor een ticket naar Zuid-Frankrijk.

Ik zag het aantal daklozen jaar na jaar toenemen. BRUZZ huist in het majestueuze Flageygebouw op het gelijknamige plein. Dakloosheid is hier zo zichtbaar dat het ons niet meer opvalt. We kennen hen. Het Romakoppel dat in het portaal voor de bank slaapt, het gezin met jonge kindjes dat elke avond kampeert in het portaal van de kerk, de twee mannen die hun matrassen verstoppen onder de bank op het plein.

"Het simpele feit dat al die dakloze mensen om me heen me nauwelijks nog opvallen, maakt me kwaad"

Kristof Pitteurs, algemeen hoofdredacteur BRUZZ

We kijken er alleen nog van op wanneer - zoals vorige woensdag - een groepje daklozen vlees staat te bakken op een elektrisch vuurtje dat ze hadden aangesloten op een openbaar stopcontact.
Dat simpele feit – dat al die daklozen om me heen me nog nauwelijks opvallen - maakt me kwaad. Kwaad op mezelf, ben ik zover afgestompt? Maar ook op de overheid die geen antwoord vindt op het probleem.

U leest in dit magazine hoe Helsinki er in is geslaagd om het aantal daklozen in tien jaar tijd met 35 procent te doen dalen. Hoe? Door in te zetten op huisvesting: eerst een dak boven het hoofd. De rest volgt later. Dat gebeurt in Brussel ook. Maar op veel kleinere schaal én door privé-initiatieven zoals de vzw Straatverplegers.

Maar wat doen onze overheden? Bouwen ze zoals in Helsinki zevenduizend nieuwe sociale woningen per jaar? Neen. Wij investeren in noodopvang: de grote beddenloterij waarbij daklozen elke avond geluk moeten hebben om een warm bed te vinden. De daklozen zelf zijn daar cynisch over.

“Waarom organiseert de stad Brussel winteropvang,” vroeg één van hen tijdens een interview. Hij gaf zelf het antwoord: “Om winterpret te kunnen laten doorgaan zonder die hinderlijke daklozen in beeld.”

Zo cynisch zal de overheid niet zijn, maar dat die winteropvang slechts een lapmiddel is voor het probleem, is een feit. Het leidt niet tot minder daklozen. Het is ook niet echt een beleidskeuze. Het doet denken aan de werf voor het Centraal Station die we vorige week hebben belicht. Al tien jaar ligt daar een gapend gat en het enige wat de overheden hebben gedaan, is er een hek rondzetten. Het is een metafoor voor veel beleidskeuzes in ons land. Zijn er veel daklozen? We zetten ze 's nachts binnen.

Wordt het niet stilaan tijd dat iemand de moed toont om een echt beleid te voeren? En daar de nodige fondsen voor vrijmaakt? De eerste stappen zijn er. Tegen het eind van deze legislatuur wil de Brusselse regering 5 miljoen vrijmaken voor Housing Firstprojecten. 5 miljoen. Helsinki investeerde al 250 miljoen.

De volgende weken organiseert BRUZZ de jaarlijkse benefiet voor Brussel Helpt. Dit jaar gaat de opbrengst naar Doucheflux, een organisatie die het leven van daklozen draaglijker maakt. Ook een “lapmiddel”, maar bij gebrek aan een duidelijk beleid dat het probleem ten gronde aanpakt, is dat nu het beste wat er is. Dus hou u vooral niet in én help Brussel Helpt.

Steun Brussel Helpt ten voordele van DoucheFLUX. Neem op zaterdag 30 november 2019 deel aan de Grootste Spaghettislag ter Wereld en maak of eet spaghetti met al je vrienden! Schrijf je in via brusselhelpt.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Opinie , Samenleving , Brussel Helpt , DoucheFLUX , daklozen , thuislozen , armoede

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni