Nu de stellingen zijn ingenomen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober, is het nuttig om te kijken naar de gewestverkiezingen. Die vinden over een jaar plaats. Bij Open VLD en CD&V bestaat er weinig twijfel over de kopman. Guy Vanhengel en Bianca Debaets zijn certitudes.
Edito: Smet heeft zijn troepen niet meer in de hand
Anders ligt het bij Groen, waar de basis een belangrijke stem heeft, en bij N-VA, waar zich een strijd aftekent tussen de mediagenieke Karl Vanlouwe, die de borst wil natmaken in het Brussels parlement, en Cieltje Vanachter, die een plaatsje heeft weten te bemachtigen in het nationaal partijbestuur.
Bij SP.A is er meer aan de hand. De interne ontevredenheid over het huidig ministerschap van Pascal Smet wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Niet bij backbenchers, maar ook niet in de voorhoede. Er was al de uithaal van Fouad Ahidar eind december in het Brussels parlement, vandaag maant Jef Van Damme Smet in een interview in BRUZZ-magazine aan om tenminste deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
"Smet kan alleen maar vaststellen dat hij zijn troepen niet meer in de hand heeft. Een scenario als dat van 2003 dreigt en er zijn veel kapers op de kust"
Het verhaal gaat dat Smet daar liever aan verzaakt, uit vrees voor een slecht kiesresultaat. “Dat vind ik zeer vreemd,” zegt Van Damme hierover.
De situatie doet, mutatis mutandis, denken aan 2003. Er was toen binnen de Brusselse SP.A een ware clanoorlog uitgebroken tussen drie facties. Wijlen Steve Stevaert moest toen tussenbeide komen. Staatssecretaris Robert Delathouwer werd aan de kant gezet en vervangen door de toen nobele onbekende Pascal Smet.
Vijftien jaar later kan diezelfde Smet alleen maar vaststellen dat hij zijn troepen niet meer in de hand heeft. Een scenario als dat van in 2003 dreigt.
Er zijn veel kapers op de kust. Ans Persoons trekt in Brussel-Stad volop de kaart van de vernieuwing. Ze heeft daarvoor de steun van het partijbestuur. Ze wil ook een rol spelen bij de gewestverkiezingen. Er is Jef Van Damme, die het lijsttrekkerschap voor het Brussels parlement zeker niet zal afslaan. Er zijn verder nog stemmentrekker Fouad Ahidar en Bert Anciaux. Die laatste voelt zich verre van uitgespeeld.
Vorige week dook nog een onverwachte naam op. Jan Cornillie stapt op als politiek directeur bij SP.A om zich warm te lopen voor de verkiezingen. Het is weinigen opgevallen, maar de man woont in Brussel. Hij kent het klappen van de zweep in het politiek bedrijf en komt intelligent uit de hoek. Hij zou meer interesse tonen in de Europese verkiezingen, maar de vraag is of hij daarvoor electoraal wel voldoende weegt. Dan komt een Brussels lijsttrekkerschap als vanzelf in beeld.
En Smet? Die maakt zich weinig illusies. De tijd is om voor grote aankondigingen als Brussels minister. Over een jaar zijn er verkiezingen. De campagne zal weldra beginnen. “We zitten vanaf nu in de fase van de uitvoering,” zegt hij zelf. Het zal aan de partij zijn om te oordelen of die realisaties voldoende wegen voor een nieuwe koppositie in 2019.
Lees meer over: Brussel , Opinie , Politiek , Pascal Smet , Jan Cornillie , Ans Persoons , Jef Van Damme
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.