Standpunt BDW: Brusselse expats
Lees ook: Agenda in trek bij expats
In het voorjaar van 2012 hield het Verbindingsbureau Brussel-Europa een grootschalige enquête bij de internationale gemeenschap hier in de hoofdstad, met als bedoeling te weten te komen wat er leeft bij de expats, en hoe ze tegen de stad aankijken. Bij de resultaten van zo'n enquête zijn altijd een paar 'maars' te plaatsen. Hier bijvoorbeeld dat men geen wetenschappelijk 'staal' van expats heeft genomen, maar mensen via verschillende kanalen - voornamelijk die van de Europese instellingen - heeft uitgenodigd om vrijwillig deel te nemen. Die vrijwilligheid zorgt er op zijn beurt weer voor dat mensen die deelnemen zich al meer bij het onderwerp betrokken voelen, en vanzelf al wat mondiger en kritischer zijn dan mensen die de vragenlijst aan zich laten voorbijgaan.
En wat antwoordden de meer dan 9.000 deelnemers? Spectaculair zijn de resultaten geenszins. De expats zijn niet razend enthousiast over de hoofdstad, maar ze zijn er ook niet door gedegouteerd. Misschien moet de belangrijkste algemene conclusie wel zijn dat de mening van de internationale gemeenschap over Brussel niet zo heel erg afwijkt van wat Brusselaars zelf over hun stad vinden. Zeker diegenen die al wat langer in de stad wonen, formuleren dezelfde opinies. Men vindt Brussel wel groen, maar vooral veel te vuil. En de expats zeggen heel nadrukkelijk dat Brussel dringend maatregelen moet nemen om het autoverkeer terug te dringen. Een meerderheid is het bovendien eens met de stelling dat er in Brussel veel armoede is. Wat ten slotte ook zorgen baart, is dat de expats Brussel geen veilige stad vinden, vergeleken met andere Europese grootsteden. Over de gezondheidszorg, de gastronomie of het culturele leven is men wel behoorlijk tevreden.
Uit de enquête blijkt zelfs dat de culturele participatie hoger ligt dan bij de Belgische respondenten. En wat de politiek betreft, blijkt de interesse in de Belgische politieke niveau's groter dan wat we doorgaans vermoeden - zo heel erg in hun eigen bubble leven die expats dus ook weer niet. Maar daar denken ze zelf anders over. Ze vinden dat de internationale gemeenschap in een aparte wereld leeft en weinig contact heeft met de andere Brusselaars. Maar ook dat die Brusselaars veel te weinig beseffen hoe belangrijk de Europese instellingen voor hun stad zijn. Men mag hier volgens hen best nog wat meer inspanningen leveren om de internationale gemeenschap goed te onthalen.
Dat laatste zal wel koren op de molen zijn van de opdrachtgever van de studie, het Verbindingsbureau. Dat ziet zijn bestaansreden bevestigd. Het neemt niet weg dat we de boodschap maar beter goed in onze oren knopen. De internationale gemeenschap is erg belangrijk voor Brussel, en maakt deel uit van de identiteit van de stad. We willen toch niet dat iedereen in zijn eigen afgesloten wereldje blijft leven?
Lees meer over: Opinie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.