Expats vinden Brussel vuil maar aangenaam
Lees ook: Steeds meer expats leren Nederlands
Het Verbindingsbureau Brussel-Europa ondervroeg meer dan 9.000 werknemers van Europese instellingen en andere expats over hun mening over Brussel en andere aspecten van hun leven. Bedoeling: de clichébeelden over de eurocraten te nuanceren.
Driekwart van de respondenten blijkt graag in Brussel te wonen en zestig procent spreekt van een groene stad. Ook het culturele en gastronomische leven in de hoofdstad valt in de smaak, net als de gezondheidszorg.
Vier op vijf vindt Brussel vuil
Maar 81 procent vindt de stad ook erg vuil en bijna evenveel mensen vinden dat Brussel dringend maatregelen moet nemen om het autoverkeer terug te dringen. En Brussel is ook geen denderende stad om te shoppen, vinden ze.
Voor meer dan de helft van de bevraagden (55 procent) is het ondenkbaar dat hun kinderen naar een Belgische middelbare school zouden gaan (voor de lagere school is dat 46 procent). "Daar zit de goede reputatie van Europese scholen voor iets tussen", zegt directeur Carlo Luyckx. "En aangezien expats tegenwoordig minder vaak voor het leven naar Brussel komen, willen ze dat hun kinderen in de eigen taal les krijgen. Zo kunnen ze later makkelijk re-integreren."
Op zoek naar Belgen
Het Verbindingsbureau wil met de enquête ook het beeld van de ongeïnteresseerde en niet-geïntegreerde eurocraat weerleggen. Toch leven heel wat expats nog geconcentreerd in bepaalde wijken: de helft woont in Elsene, Brussel-Stad, Etterbeek of Sint-Lambrechts-Woluwe. 10 procent woont in Vlaanderen.
De meeste respondenten (88 procent) hebben Belgische vrienden, maar ze willen er graag nog meer leren kennen: 62 procent vindt dat hij te weinig Belgen kent. 18 procent is niet geïnteresseerd om met Belgen in contact te komen, zij verkiezen een internationale vriendenkring. 32 procent voelt wel enig wantrouwen bij de Belgen tegenover expats. En als de respondenten een partner hebben, dan is dat in slechts 13 procent van de gevallen een Belg.
Bovendien vindt een grote meerderheid dat Brusselaars niet genoeg beseffen hoe belangrijk de Europese instellingen zijn voor hun stad, en dat Brussel de Europese wijk zou moeten verfraaien en de internationale gemeenschap beter zou moeten onthalen. De helft vraagt om dienstverlening in het Engels.
Stemplicht schrikt af
Expats voelen zich maar matig politiek betrokken bij hun omgeving. Zelfs bij de mensen die al langer dan tien jaar in België wonen, heeft slechts 33 procent gestemd bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. De stemplicht blijkt de helft van de mensen af te schrikken, net als de vrees voor een ingewikkelde procedure. Twintig procent geeft aan niet geïnteresseerd te zijn.
Expats zijn wel veel sterker geïnteresseerd in de nationale dan in de gemeentelijke politiek van België. En opvallend: bijna de helft zou graag willen meestemmen bij de gewestverkiezingen, als dat mogelijk was. De meeste respondenten weten dat Brussel een eigen parlement heeft, meer dan 60 procent kent de iris als symbool van Brussel.
Van de 9.000 respondenten waren de grootste groepen de Duitsers (12 procent), de Fransen en de Italianen. Bijna alle bevraagden zijn Europeanen, waarvan de grote meerderheid ook bij een Europese instelling werkt. Meer dan de helft is al langer dan vijf jaar in België. De grootste groep is tussen de 40 en de 62 jaar oud, ongeveer de helft heeft kinderen.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.