De Brusselse burgemeesters bakken het weer bruin. Onder leiding van burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) vragen ze ten tweede male uitstel voor het gewestelijk parkeerbeleidsplan dat op 1 januari in voege moet treden.
Standpunt BDW: Lamentabele burgemeesters
De gemeenten moeten 15 procent van de parkeerinkomsten afstaan aan het gewestelijk parkeeragentschap en dat zien ze niet zitten. De parkeerordonnantie werd al in 2009 goedgekeurd onder de vorige minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).
Dat de uitvoering van die wet zolang heeft aangesleept kan voor een groot deel op conto geschreven worden van die Brusselse burgemeesters die vaak ook parlementslid zijn. Ze hebben met een onverdroten ijver alles in het werk gesteld om het plan te boycotten. Vorig jaar heette het dat de gemeenteraadsverkiezingen niet het geschikte moment zijn. Vandaag zijn het de nakende gewestverkiezingen. Moet er nog zand zijn?
Eigenlijk is die strijd paradoxaal. De Brusselse burgemeesters ijveren voor een volwaardig derde gewest maar nu het er bijna is hollen ze het uit ten voordele van de negentien gemeenten.
Die strijd is bovendien niet coherent. De MR heeft in 2009 in het Brussels parlement weliswaar tegen de parkeerordonnantie gestemd, en mag zich er als oppositiepartij tegen blijven verzetten maar de MR heeft wel, als een van de acht andere partijen, het Vlinderakkoord mee goedgekeurd. Daarin staat letterlijk dat de parkeerordonnantie moet worden uitgevoerd. Het is opgenomen in het lijstje van de hervormingen die Brussel als stadsgewest efficiënter moeten maken zoals de inrichting van gewestelijke containerparken en de fusie van huisvestingsmaatschappen. Die interne stadshervorming is niet meteen een succes. Er is nog geen enkel containerpark van de gemeente naar het gewest overgeheveld, en aan de fusie van de huisvestingsmaatschappijen is alleen nog maar lippendienst bewezen. En nu wordt ook nog eens het gewestelijk parkeerbeleid aangevallen.
Binnenkort moet de Brusselse regering haar begroting voorleggen aan het parlement. Een niet onbelangrijk onderdeel is de herfinanciering van Brussel. Voorwaarde voor de herfinanciering is de interne stadshervorming.
Het is bijzonder cynisch dat de gemeenten er nu al op rekenen om een deel van die nieuwe middelen te kunnen binnenhalen - vorige week raakte bekend dat er een tekort is van 19 miljoen euro bij de Brusselse gemeenten. Het is het een of het ander. Ofwel werken de burgemeesters loyaal mee aan de interne stadshervorming en dan kan er gepraat worden over extraatjes. Ofwel blijven de gemeenten op hun autonomie staan, maar dan moeten ze daar ook maar de gevolgen van dragen en hun eigen boontjes doppen.
Lees meer over: Opinie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.