Het is 11 juli en dan viert de Vlaamse gemeenschap feest, ook in haar hoofdstad Brussel. Op het Brusselse stadhuis verzamelen vandaag heel wat politici voor de 11 juli-toespraken van burgemeester Philippe Close (PS) en Liesbeth Homans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement. In zijn speech benadrukte Close het belang van samenwerking tussen Brussel en Vlaanderen, terwijl Homans pleitte voor meer hefbomen voor Vlaanderen.
11 juli-toespraken: Close wil samenwerken, Homans hekelt 'federaal keurslijf'
Brussel, de hoofdstad van Vlaanderen waar dagelijks meer dan 250.000 Vlamingen komen werken. En die ziet burgemeester van Brussel Philippe Close maar wat graag komen, gaf hij te kennen in zijn 11 juli-toespraak. Nu nog meer Brusselse pendelaars, want “daar worden we allebei beter van,” aldus Close.
“De goed draaiende Vlaamse economie zorgt ook voor een grote vraag naar extra werkkrachten,” constateerde Close. En die zijn er in Brussel. “Daarom investeren we als stad hard in ons Nederlandstalig onderwijs.” En om die meertalige Brusselse werkkrachten in Vlaanderen te krijgen, wordt ook in openbaar vervoer geïnvesteerd, verwees Close naar de plannen voor een tramlijn tussen Brussel en Willebroek en tussen Zaventem en de Navo-gebouwen.
“Want, elke dag in de file staan, dat kunnen we ons gewoonweg niet permitteren. Dat is niet alleen nefast voor onze economie, maar ook voor de levenskwaliteit in onze wijken en het welzijn van onze werknemers,” dixit de burgemeester.
'Tous ensemble'
Close zou zichzelf niet zijn als hij ook geen aandacht had voor feest, sport en ontspanning. De huldiging van de Belgian Cats op het balkon van het Brusselse stadhuis zat nog vers in zijn geheugen. En met volgend jaar drie Brusselse voetbalclubs in de hoogste klasse, mocht ook voetbal niet ontbreken in zijn speech. “Nu dat (nationaal, red.) stadion nog...,” zei Close, al is dat dossier volgens de burgemeester “blijkbaar nog moeilijker dan een zevende staatshervorming”.
Wie weet werkt het teamwork uit de sport toch inspirerend om ‘tous ensemble’ veel te bereiken. Het vernieuwde beursgebouw is daar een voorbeeld van, vindt Close. “Een historisch gebouw dat een polyvalente plek zal worden om te co-werken, expo’s te bezoeken, elkaar te ontmoeten om iets te drinken en zoveel meer.”
De titel van bierhoofdstad van het land laat Close – teamspeler als hij is – nog aan Leuven, met wie Brussel in 2025 de European Running Championships organiseert, maar “de Meyboom is van ons”, grapt de burgemeester.
Afsluiten deed Close met meer sport: “Als ex-rugbyspeler weet ik als geen ander hoe belangrijk teamspirit en samenwerking zijn. Door samen te werken, lukt het om te scoren. Alleen gaan we dus misschien wel sneller, maar samen komen we verder.” Rugby als metafoor voor een federaal België?
Homans: ‘Vlaanderen moet alle hefbomen in handen krijgen om welvarend te blijven’
Een muzikaal intermezzo van Günther Neefs later, nam Liesbeth Homans het woord als voorzitter van het Vlaams parlement. Homans ontwaart een dalend vertrouwen van de Vlaming in de politiek, begon ze. “Het is aan ons om dat vertrouwen terug te winnen.”
De saga rond de omzeiling van het pensioenplafond door Vlaamse parlementsleden (inmiddels geschrapt), hielp niet bepaald, aldus Homans, maar ze vindt het beeld van politici als graaiers kwalijk. “Het statuut van de volksvertegenwoordiger verdient een genuanceerd debat.”
De parlementsvoorzitster stond vervolgens bij waar Vlaanderen vandaag voor staat. “Vlaanderen is een vredesregio waarin we niemand mogen uitsluiten of achterlaten”, klonk het, waarna ze onder meer de Vlaamse steun voor de soevereiniteit van Oekraïne aanhaalde en zich uitsprak tegen het “repressieve optreden van de Iraanse overheid”.
Welvarend gewest
Vlaanderen staat voor vrede, maar ook voor welvaart, ging Homans door. “Maar in een snel veranderende wereld moeten we op onze hoede zijn om onze welvaart te beschermen.” Dit door “mensen te inspireren tot innoveren en ondernemen, te zorgen voor wie het moeilijk heeft en te ijveren voor een financieel gezond Vlaanderen”. Dat laatste hoopt Homans te verwezenlijken door “in te zetten op extra jobs, inactieve mensen terug aan het werk te krijgen, meer te investeren in innovatie en een duurzame economie”.
Hoeksteen van dat alles is voor Homans het onderwijs. “De wereldtop bereiken op vlak van onderwijs moet onze ambitie zijn en blijven.”
‘Federaal keurslijf’
Om de welvarende regio te blijven die Vlaanderen volgens Homans vandaag is, moet het gewest wel “alle hefbomen in handen krijgen”. Versta: federaal België moet op de schop. Of met Homans woorden: “We moeten discussiëren over de vraag of een gezond economisch beleid nog mogelijk is binnen een federaal keurslijf.”
Hoe die discussie in de toekomst zal verlopen, hangt af van de verkiezingen die binnen minder dan een jaar plaatsvinden, besloot Homans: “Laat ons in deze laatste rechte lijn veerkracht en besluitvaardigheid blijven tonen om onze democratische belofte aan de Vlaming na te komen.”
11 juli in Brussel - 2023
Lees meer over: Brussel , Politiek , 11 juli in Brussel - 2023 , 11 juli , 11 julitoespraak , Philippe Close , Vlaamse feestdag 2023