De campagne In My Name heeft dinsdag aan het federaal parlement een groot cadeau met daarin 35.000 handtekeningen van Belgische burgers afgegeven. Hiermee willen ze een burgerwetsvoorstel rond een transparanter regularisatiebeleid op de agenda van de Kamer zetten.
35.000 burgers dienen wetsvoorstel in voor transparanter regularisatiebeleid
Sinds 2019 kunnen ook Belgische burgers voortaan wetsvoorstellen ter bespreking indienen bij het parlement, op voorwaarde dat minstens 25.000 Vlamingen, Walen en Brusselaars hun voorstel officieel mee ondertekenen.
De 120 organisaties die zich achter de campagne In My Name scharen hebben dit doel nu bereikt. Ze haalden 13.500 handtekeningen digitaal op en 21.500 op papier. Daarmee levert In My Name het eerste succesvolle burgerwetsvoorstel van ongebonden burgers af, klinkt het. Eerder dienden vakbonden al een wetsvoorstel in rond de loonnorm.
Concreet wil In My Name dat er een herziening komt van de bestaande wet van 15 december 1980, "betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen". In haar nieuwe wetsvoorstel pleit de campagne voor een duidelijker en menselijker regularisatiebeleid in België. Het voorziet bijvoorbeeld de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen op Belgisch grondgebied en vraagt een onafhankelijke commissie die afgewezen aanvragen beoordeelt in hoger beroep.
"Nu is het aan de Kamer om de handtekeningen te verwerken en zo snel mogelijk over te gaan tot een grondig debat, waarbij de mensen waarover het gaat, onze niet erkende medeburgers, gehoord worden in de Kamer. Migratie en regularisatie zijn misschien wel het belangrijkste sociale vraagstuk van onze tijd", stelt Marios Bellas van In My Name.
Lees meer over: Brussel , Politiek , In My Name