Na bijna 50 jaar getouwtrek is er een akkoord over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H-V). De acht federale onderhandelaars bereikten woensdagavond een akkoord. De metropolitane gemeenschap komt er enkel in een afgeslankte vorm.

Wat zijn de grote lijnen van het akkoord? Alleen in de zes faciliteitengemeenten kunnen de kiezers wel nog kiezen tussen een stem op een Brusselse of een plaatselijke lijst. Ook het gerechtelijk arrondissement B-H-V wordt gesplitst, maar de modaliteiten daarvoor moeten nog worden afgelijnd.

De Vlaamse regering blijft bevoegd voor de benoeming van de burgemeesters in de faciliteitengemeenten. Het akkoord voorziet erin dat burgemeesters uit de faciliteitengemeenten die de Vlaamse regering niet benoemt, in beroep kunnen gaan bij de tweetalige algemene vergadering van de Raad van State. Hoewel ze niet benoemd zijn, behouden kandidaat-burgemeesters de volheid van bevoegdheden.

De Senaat: waar gewesten en gemeenschappen thuis zijn
De Senaat wordt ingrijpend hervormd en wordt voortaan de assemblée die vertegenwoordigers van gewesten en gemeenschappen verenigt. De Senaat zal geen rechtstreeks verkozen senatoren meer kennen, maar wordt samengesteld door 29 verkozenen uit het Vlaams parlement, 21 uit het parlement van de Franse Gemeenschap en één Duitstalige, aangevuld met 10 gecoöpteerde senatoren, zes Vlamingen en vier Franstaligen.

Er is in het akkoord geen sprake van apparentering, Dat betekent dat reststemmen uit de Rand niet naar Brussel worden overgeheveld. Evenmin is er sprake van Franstalige bevoegdheden in de Rand of van een federale kieskring.

Er komt een versoepeling voor de regeling rond de stemmen van Belgen in het buitenland. Die moet een deel van het Franstalige stemmenverlies compenseren.

Metropolitaan
De metropolitane gemeenschap (voor het hele gebied van de oude provincie Brabant) die onder meer formateur Di Rupo bepleitte, komt er nu enkel in een afgeslankte vorm. Het akkoord voorziet enkel een overlegorgaan, zonder normerende bevoegdheid, weet De Morgen.

Politieke reacties: 'Weg is nog lang'
De acht onderhandelaars zijn allemaal tevreden over het akkoord, maar ze wijzen erop dat de weg naar een nieuwe regering nog lang is. De begroting en zeer zware besparingen zijn de volgende horde voor de onderhandelaars.

Het akkoord komt er na een "bod" van de Vlaamse partijen, dat de Franstalige partijen hebben aanvaard. Net vóór de eindmeet stond naar verluidt de MR alleen in haar verzet.

Wouter Beke (CD&V) vindt het akkoord "verdedigbaar", mede omdat Brussel niet wordt uitgebreid.

Open VLD-voorzitter Alexander Decroo noemt dit "een zuivere splitsing van B-H-V". "Het gaat niet om een bric-à-bracakkoord."

Charles Michel (MR) is tevreden over het feit dat de burgemeesters in de faciliteitengemeenten in beroep kunnen gaan tegen hun niet-benoeming bij de tweetalige kamer van de Raad van State.

Joëlle Milquet (CDH) is blij omdat er compensaties zijn voor de Franstaligen in de faciliteitengemeenten, zoals waarborgen voor de mensenrechten.

Senaat als ontmoetingsplaats
SP.A-voorzitster Caroline Gennez is blij met de afschaffing van de Senaat zoals die nu bestaat. "Een zeer goed akkoord. De meest propere splitsing van B-H-V die ooit op tafel heeft gelegen." "De Senaat wordt een ontmoetingsplaats van de Gemeenschappen en Gewesten."

Ook Groen!-voorzitter Wouter Van Besien is blij omdat het akkoord "een overwinning is op het cynisme." "Iedereen kan hier mee leven, en dat is de enige manier om een akkoord te maken."

De N-VA is niet te spreken over het akkoord. "We zullen niet dulden dat de Vlaamse overheid de voogdij over de burgemeesters in de Vlaamse Rand wordt ontnomen", zegt kamerfractieleider Jan Jambon. "Als dat gebeurt, zal de betoging van nu zondag in Linkebeek massaal veel mensen op de been brengen, allemaal mensen die dit -net als de N-VA- niet zullen slikken." Jambon verwijst daarmee naar de betoging "Dwars door Linkebeek".

Jambon waarschuwde ook voor de gevolgen op Vlaams niveau: "Er was overeengekomen dat de Vlaamse partijen die mee onderhandelden het Vlaamse regeerakkoord gerespecteerd wilden zien. Daar lijkt het nu niet naar."

Vlaams Belang spreekt tegen dat het gaat om een zuivere splitsing van B-H-V. Volgens de partij behoren de zes faciliteitengemeenten nu de facto tot de Brusselse kieskring.

De niet-verkozen burgemeester Damien Thiéry (FDF) van Linkebeek omschrijft het akkoord als "Russische roulette". "De tweetalige kamer van de Raad van State wordt afwisselend voorgezeten door een Nederlandstalige en een Franstalige voorzitter," aldus Thiéry. 'Men heeft dus een kans op twee om benoemd te worden, afhankelijk van het moment waarop het beroep wordt aangetekend."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni