Analyse Anderlecht: Het geheel is minder dan de som der delen

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
05/10/2012
Twee aartsrivalen die tot elkaar veroordeeld zijn: ziedaar de Anderlechtse situatie in 2006 in een notendop. Het gemeentebestuur hangt dan ook puur cijfermatig aan elkaar. Met twee partijen die een andere richting opkijken en elkaar maar al te graag naar de oppositiebanken zouden bannen.

E ric Tomas (PS) moest in 2006 nipt het loodje leggen voor Jacques Simonet (MR). De socialist, die samen met CDH en SP.A naar de kiezer was gestapt, had een zetel minder in de wacht gesleept dan de liberalen van Simonet. Een andere optie dan samen besturen was er niet. En zo geschiedde: een verstandshuwelijk, een netjes gescheiden huishouden waarin ieder een beetje zijn ding kon doen. De liberalen profileerden zich op veiligheid en middenstand en mochten hun stadsvernieuwingsbeleid verderzetten; de socialisten zetten het financiële beleid dat ze jarenlang bekritiseerd hadden, naar hun hand en kregen ook onder andere onderwijs en mobiliteit onder hun hoede.

Met een politiek beest als de Brussels liberale partijvoorzitter Jacques Simonet, die af en toe olie op het vuur gooide om dan vervolgens vakkundig te blussen, was de vaudevillesfeer nooit ver. Het plotse overlijden van le grand Jacques op 14 juni 2007, nog geen jaar na zijn verkiezingsoverwinning, liet, behalve verslagenheid over de partijgrenzen heen, een grote leemte achter. Wie zou de flamboyante Simonet kunnen vervangen zonder het politieke evenwicht te verstoren? De onervaren OCMW-voorzitter Gaëtan Van Goidsenhoven kreeg de ondankbare taak. De benjamin onder de Brusselse burgemeesters erfde een verdeelde meerderheid met een al even verdeelde liberale partij.

In zijn eerste maanden als burgemeester mocht 'GVG' meteen een paraplu opentrekken voor zijn schepen van Stedenbouw Anne-Marie Vanpévenage (FDF). Oppositiepartij Ecolo had berekend dat haar 'blunderbeleid' de gemeente al 3,2 miljoen euro gekost had. Even later kreeg de MR weer de wind van voren toen de oppositie voorstelde het schepencollege te onderwerpen aan een alcoholtest, waarmee duidelijk Van Goidsenhovens partijgenoten Willy Raes en - alweer zij - Vanpé geviseerd werden. Tot overmaat van ramp werd Raes even later veroordeeld voor schriftvervalsing en uit zijn ambt gezet.

(Lees verder onder het kader)



Kuregem
De rellen tussen Anderlechtse jongeren en RSCA-supporters bij het metrostation Sint-Guido waren bijna vergeten toen het geweld weer oplaaide. Twee jaar geleden werd het politiecommissariaat in de Van Lintstraat, naast het gemeentehuis, in brand gestoken. Een paar maanden later ontvluchtte de hogeschool Institut Supérieur Industriel de Bruxelles de agressie in Kuregem. De jonge burgemeester trok samen met federaal minister Annemie Turtelboom (Open VLD) aan de alarmbel en voerde in de wijk nultolerantie in.

Intussen lijkt de rust weergekeerd: het politiecommissariaat is weer open, en ook de hogeschool geeft haar lessen opnieuw in Kuregem. Toch blijft de wijk, na decennia van politieke desinteresse, een tijdbom. Maar de afgelopen (tien) jaren waren er toch een aantal hoopgevende signalen. Na het moeizaam verlopen wijkcontract Lemmens ligt er nu een nieuw project op tafel, voor de Albert II-wijk. Dat moet een van de grauwste Brusselse wijken een nieuw gezicht geven.

RSC An-der-lecht
De liberalen hadden het waarschijnlijk graag anders gezien, maar Anderlecht is de afgelopen jaren veranderd in een lappendeken van parkeerzones. Voor schepen van Mobiliteit Mustapha Akouz (PS) kon het allemaal niet snel genoeg gaan. Zelfs de groene oppositie vond dat de maatregelen geleidelijker doorgevoerd mochten worden. Het parkeerplan is ingewikkeld en moest ook al een paar keer bijgestuurd worden, maar de gemeente heeft wel een parkeerbeleid, inclusief een reglement voor rond het RSCA-stadion, om de overlast op wedstrijdavonden in te perken.

Met de nationale voetbaltrots heeft het gemeentebestuur ook eindelijk een akkoord bereikt over de uitbreidingsplannen van de club. RSCA blijft in Anderlecht. Maar de uitbreiding roept ook vragen op. Ligt de toekomst van een steeds groter wordende club wel pal in een woonwijk? Het mobiliteitsvraagstuk voor een veel grotere supporterstoestroom is ook nog verre van opgelost. Dat wordt een karwei voor de volgende meerderheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni