Anderlecht zet in op scholen en netheid
In absolute aantallen kende Anderlecht de voorbije jaren de sterkste bevolkingstoename van het Brussels gewest. In zes jaar tijd is het aantal inwoners
gestegen van 90.000 tot 115.000.
De komende jaren zullen er bovendien nog een pak Anderlechtenaren bijkomen aangezien in de gemeente enkele compleet nieuwe wijken op stapel staan: de Klaverwijk bij Het Rad, de Ketelwijk bij Erasmus en er zijn ook heel wat plannen voor woningen in de buurt van het Biestebroekdok.
De nieuwe bestuursploeg onder leiding van burgemeester Eric Thomas (PS) wil inspelen op die demografische evolutie. "In het bestuursakkoord van 2006 ontbrak het aan visie en hield men geen rekening met de bevolkingsgroei," klonk het bij de voorstelling van het nieuwe college. Dat is opgebouwd met dezelfde partijen, maar telt wel heel wat nieuwe gezichten.
De nieuwe meerderheid streeft ernaar om op termijn in elke wijk minstens één crèche en één Nederlandstalige en Franstalige lagere school te hebben. "We willen Asters en Het Rad uitbouwen tot volwaardige basisscholen zonder graadklassen", zegt schepen Elke Roex (SP.A). "We willen ook de containerklassen overal vervangen door volwaardige gebouwen."
Ander belangrijk thema is veiligheid. Volgens het college gaat het de goede kant op. In Kuregem is het aantal zware inbreuken bijvoorbeeld gedaald met 38 procent de voorbije twee jaar. Dat wil de strijd tegen de onveiligheid in bepaalde wijken verder opvoeren. Daarvoor wordt ingezet op preventie maar ook op meer politie in de wijken. Zo krijgt Kuregem een nieuw commissariaat. Elders zouden er extra mini-commissariaten komen.
Het onveiligheidsgevoel moet ook worden aangepakt door de netheid gevoelig te verbeteren. Daarvoor zullen de netheidsdienst en de groendienst beter gaan samenwerken. "Het is de bedoeling dat we multifunctionele teams krijgen zodat het niet meer gebeurd dat de netheidsdienst een plein schoonmaakt maar al het vuil tussen de struiken blijft liggen."
Lees meer over: Anderlecht , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.