De delegaties van het Vlaams en Brussels Parlement zijn overeengekomen dat de periode van 60 dagen, waarbinnen ze een compromis moeten vinden over het belangenconflict rond de decumul, wordt opgeschort tijdens het zomerreces, meer bepaald van 21 juli tot 3 september.
Belangenconflict decumul opgeschort tijdens zomerreces
Woensdag kwamen de delegaties van beide parlementen voor het eerst samen. Over de inhoud werd nog niet gepraat. Wel werd afgesproken dat de periode van 60 dagen die ze hebben, opgeschort wordt van 21 juli tot 3 september. Dat is de periode dat het parlementaire werk stilligt wegens het zomerreces.
Na het reces volgt een nieuwe vergadering tussen beide delegaties. Het is aan de Vlaamse delegatie om een datum vast te leggen.
Compromis zoeken
Brussels parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) wil binnen zijn assemblee een compromis te zoeken zodat het belangenconflict zou vervallen. Hij zei dat tijdens de parlementaire behandeling van het voorstel ook al eens, toen zonder gevolg.
Voor Vlaams parlementslid Matthias Diependaele (N-VA) kan dergelijk compromis enkel als de Vlamingen in Brussel daarbij niet buitenspel gezet worden.
Geen Nederlandstalige meerderheid
Onderwerp van het belangenconflict is het voorstel voor een decumul in Brussel, waardoor politici niet langer parlementair kunnen zijn én tegelijk burgemeester of schepen. De tekst haalde op 8 juni wel een meerderheid in het Brussels parlement, maar niet binnen de Nederlandstalige taalgroep.
Daarop werd het antiblokkeringssysteem ingeroepen, dat destijds werd ingevoerd om een blokkering van de instellingen door het toenmalige Vlaams Blok te voorkomen. Bij een tweede stemming na een afkoelingsperiode van 30 dagen volstaat dan niet de helft, maar een derde van de stemmen aan Nederlandstalige kant.
Het is tegen dit laatste dat het Vlaams Parlement op 27 juni een belangenconflict inriep. "Dit gaat niet over de decumulregeling op zich. De partijen hebben daar ook verschillende meningen over. Dit gaat over een regeling die ervoor zorgt dat de Vlamingen in Brussel buitenspel worden gezet", herhaalde N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement, Matthias Diependaele, waarom het Vlaams Parlement de procedure startte.
Lees meer over: Brussel , Politiek , decumul , belangenconflict , Brussels Parlement , Vlaams parlement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.