Berchem: Oppositie trekt stekker uit raadszitting

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
06/03/2013
De voltallige oppositie is tijdens de jongste gemeenteraadszitting opgestapt. PS, Ecolo, FDF, Berch'm en N-VA het niet konden vinden met de manier waarop om goedkeuring van de begroting werd gevraagd door burgemeester Joël Riguelle en de meerderheid (LBR en MR).

De oppositie kreeg de driejarige politieke beleidsnota niet vooraf te lezen, maar pas een uur voor de gemeenteraad. En wat ook in het verkeerde keelgat schoot: uren 'na' de Franstalige pers.

Daardoor kon zij het debat amper voorbereiden. Een en ander verhitte de gemoederen, en nadat Christian Boucq (Ecolo) met zijn motie als eerste duidelijk had gemaakt wat op de lever lag, volgde heel de oppositie hem naar buiten. "We hebben vooraf afgesproken dat als de beleidsnota niet tijdig strandde, wij ook 'un coup de théâtre' zouden opvoeren," aldus PS-voorman Marc Ghilbert. "De oppositie neemt ook risico's, en vraagt geen geschenken. Maar we willen wel de kans krijgen om oppositie te voeren."

Burgemeester Joël Riguelle (LB) noemt het incident 'triestig'. "Er was weinig verschil tussen de politieke oriëntatienota en de begroting, die acht dagen voordien werd toegelicht in de Verenigde secties. Ik zie niet in waarom zo gereageerd moest worden. In het Gewest (Riguelle is Brussels parlementslid, red.) krijgen we ook pas 's morgens een politieke nota toegeschoven. Als de raadsleden de begroting op voorhand in handen krijgen, moet dit toch volstaan om een debat te kunnen voeren," stelt Riguelle.

Historisch incident
Volgens nieuw raadslid Luc Demullier (N-VA) is de wet niet gerespecteerd: "De beleidsverklaring werd niet geagendeerd. Enkel de goedkeuring van de begroting stond op de agenda. Bovendien kregen we die nota niet bij de begroting die ons acht dagen voordien werd bezorgd, en was de burgemeester niet aanwezig tijdens die bewuste Verenigde secties. Enkel de gemeentelijke ontvanger was er om 'technische' uitleg te verschaffen over de cijfers. Ik had toen vragen ten gronde over beleidskeuzes in het budget, maar daar kreeg ik geen antwoord op. Ik ervaar het beleid als het deskwalificeren van de oppositie, wat vrij respectloos is." Ook Monique Dupont (FDF) bleek ontstemd: "Het budget is slechts met een kleine meerderheid goedgekeurd, namelijk met 14 van de 27 stemmen. Daarom komen onze fractiegroepen terug bijeen om te zien hoe het verder moet."

Het is duidelijk dat er zich een 'historisch' incident heeft voorgedaan, bij een oppositie die lang als non-actief werd bestempeld. Maar ze is opgestaan. Ghilbert: "Na zes jaar slachtoffer van ons gebrek aan ervaring geweest te zijn, voelen we steun bij het gemeentepersoneel, dat ons mee informeert. Hadden we een week gekregen om ons te beraden over de oriëntatienota was dit anders verlopen. Maar nu hebben we ons 'verenigd' sterk gevoeld: we willen constructief oppositie voeren. Het autocratisch bestuur van Riguelle met zijn 'politique du fait accompli' pikken we niet meer."

Het is ook de eerste keer dat FDF de N-VA bij een actie heeft willen betrekken. Hoe de burgemeester hier verder op reageert? Riguelle: "Ik ben niet diegene die buitenging. Als de andere partijen niet willen samenwerken is dat hun probleem. De begroting is gestemd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni