De commissie Algemene Zaken van het Brussels Parlement keurde maandagmiddag de oprichting goed van een Brusselse ombudsdienst. Die moet burgers helpen die worstelen met de Brusselse overheid. De bescherming van klokkenluiders zit nog niet in het huidige voorstel.
Brussel krijgt ombudsdienst
De federale en Vlaamse overheid hebben er al langer één, nu is het ook aan Brussel. Stel dat je niet tevreden bent over Net Brussel, dan kun je bij de ombudsman een klacht indienen. Die is verplicht de klacht te onderzoeken, te bemiddelen en indien mogelijk een oplossing voor te stellen. Het parlement krijgt een rapport.
Je kan bij de ombudsdienst terecht voor klachten van alle gewestelijke overheidsdiensten, inclusief die van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Franstalige gemeenschapscommissie.
Ook voor gemeenten
“Maar het staat ook open voor gemeenten die er bij willen”, zegt Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A), die in de commissie aan het voorstel werkte. “Dat is handig, want zo heb je als burger maar een enkel aanspreekpunt.”
Concreet betekent het dat gemeenten die geen eigen ombudsdienst hebben, kunnen doorverwijzen naar de Gewestelijke ombudsman. Hoe het met gemeenten moet zoals Elsene, dat wel een eigen ombudsman heeft, valt nog verder te bezien.
De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zit wel niet mee in het bad. Zij valt immers volledig onder de Vlaamse Gemeenschap. Voor klachten over de VGC kun je wel bij de Vlaamse ombudsman terecht.
Klokkenluiders
Ook Groen is tevreden met het voorstel, maar wil nog een stapje verder gaan. "Ook ambtenaren die getuige zijn van mistoestanden op hun dienst, moeten terecht kunnen bij de ombudsman", zegt Bruno De Lille. "Zij kunnen dan naar Vlaams en Belgisch voorbeeld bescherming krijgen als klokkenluider. Dat betekent dat ze op het moment van de klacht, niet ontslagen kunnen worden."
De Lille maakt zich sterk dat het amendement dat ze daartoe willen indienen, kans maakt. "Men is daar Europees sowieso al mee bezig", stelt hij. "Waarom het dan niet meteen mee opnemen?"
Lees meer over: Brussel , Politiek , goed bestuur
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.