charles picque

Brussel laat Wallonië CETA-kastanjes uit het vuur halen

SDS
© BRUZZ
19/10/2016

Terwijl Wallonië de hele wereldpers over zich heen krijgt omdat de regering er het CETA-verdrag weigert goed te keuren, blijft de situatie in Brussel mooi onder de radar. De Brusselse regering is zwaar verdeeld over de kwestie en probeert de hete aardappel door te schuiven naar het parlement. “Maar dat heeft geen zin”, zegt parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) aan BRUZZ. “De federale overheid verwacht een standpunt van de Brusselse regering.”

“De Brusselse regering kan niet tot een akkoord komen over het Canadese handelsverdrag, en dus laat ze het parlement stemmen”, zei de woordvoerder van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) dinsdag aan BRUZZ. “Maar die stemming is twee weken uitgesteld.”

Parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) ontkent. “Er is geen enkele formele aanvraag voor een stemming in het parlement gedaan. Dat heeft ook geen zin. Een stemming van het parlement heeft geen gewicht bij de Europese Commissie. De Brusselse regering probeert de zwarte piet nu door te schuiven, maar dat zou het probleem niet oplossen. Integendeel, het zou de toestand alleen erger maken. Een meerderheid van het parlement is gekant tegen de goedkeuring van het CETA-verdrag, net als in de regering. En die is dus niet in staat een gezamenlijk standpunt in te nemen.”

'Compromis is noodzaak'
“Aan Vlaamse kant is een meerderheid van de Brusselse parlementsleden – N-VA, CD&V en Open VLD – vóór de goedkeuring van CETA, aan Franstalige kant zijn alle partijen tegen, behalve MR”, somt Picqué op. “De enige partij die een beetje op de wip zit is Défi, een deel van die partij lijkt wel gevoelig voor de internationale druk.”

De woordvoerder van Brussels CDH-minister Céline Fremault bevestigt BRUZZ ook dat haar partij "het verdrag in zijn huidige vorm niet kan goedkeuren".

“Vlaanderen stemt voor, Wallonië is tegen. Dit is een echte Belgische verscheurdheid tussen Noord en Zuid", zegt Picqué. "En dat baart me zorgen, want Brussel is altijd de dupe van zulke breuklijnen. Wij zijn altijd genoodzaakt om compromissen te vinden.”

Als de federale regering er toch samen met het Waalse Gewest zou uitkomen, verwacht Picqué wel dat diezelfde oplossing ook in Brussel zal toegepast worden. Zelf wil hij zich niet uitspreken over het CETA-debat. “Want ik verwacht dat ik waarschijnlijk nog een rol zal moeten spelen bij het uitdokteren van een compromis en het bedaren van de gemoederen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni