| De drie nieuwe burgemeesters wijzen elk hun gemeente aan op het scherm.

Brussel telt na nieuwe eedafleggingen vijf vrouwelijke burgemeesters

JDK
© BRUZZ
24/05/2022

Drie politici legden de eed af als burgemeester, en dat leidt tot een duidelijke vervrouwelijking van het Brusselse burgemeestersambt. Mariam El Hamidine (Ecolo) en Claire Vandevivere (Les Engagés) werden beëdigd als burgemeesters van Vorst en Jette, waarmee Brussel nu vijf vrouwelijke burgemeesters telt. Ook Jean-Paul Van Laethem (Les Engagés) legde de eed af, als burgemeester van Ganshoren.

In Vorst was Mariam El Hamidine al 18 maanden waarnemend burgemeester, na de afwezigheid van Stéphane Roberti (Ecolo) om gezins- en gezondheidsredenen. Maar El Hamidine is haar voorganger ook tijdens de eedaflegging niet vergeten. “Roberti heeft alles gegeven voor onze gemeente. Wat gebeurt in het persoonlijke leven kunnen we niet controleren, dus ik begrijp zijn beslissing.”

"Het voelt aan als een huwelijk met mijn gemeente"

Mariam El Hamidine, burgemeester Vorst.

Mariam El Hamidine (Ecolo), burgemeester van Vorst

Dit officiële moment voelt volgens de kersverse burgemeester aan als “een huwelijk met mijn gemeente,” maar ze beseft dat het een serieuze taak wordt om het werk van haar voorganger verder te zetten. “Mijn focus zal vooral liggen op de diversiteit binnen onze gemeente, het verbeteren van intergenerationeel contact, het verbroederen van jong en oud.”

Een voorbeeld zijn

Dat er meer vrouwelijke burgemeesters komen is voor El Hamidine geen verrassing. “Vervrouwelijking is niet meer dan normaal in deze tijden en is ook nodig. Het is een logische evolutie en het maakt mij enorm fier.” El Hamidini hoopt dat ze een voorbeeld kan zijn voor jonge, ambitieuze meisjes.

"Niets is onmogelijk, ook vrouwen kunnen hun dromen nastreven"

Claire Vandevivere, burgemeester Jette.

Claire Vandevivere, burgemeester van Oudergem quote

Claire Vandevivere, vanaf vandaag officieel burgemeester van Jette, is het volledig eens met haar collega. “Het is belangrijk dat er stilaan meer vrouwen een hoge functie bekleden, overal, maar zeker op het niveau van de gemeente.” Ze is ervan overtuigd dat dit een belangrijke boodschap uitzendt. “Niets is onmogelijk, ook vrouwen kunnen hun dromen nastreven en bijvoorbeeld burgemeester worden.”

Ook Oudergem heeft sinds kort een vrouwelijke burgemeester met Sophie de Vos (Défi). In Molenbeek blijft Catherine Moureaux aan het roer (PS), terwijl in Schaarbeek Cécile Jodogne (Défi) de lijnen uitzet, weliswaar als waarnemend burgemeester (minister Bernard Clerfayt is er titelvoerend burgemeester).

Vandevivere volgt in Jette Hervé Doyen (Les Engagés) op, die met pensioen is gegaan, zoals hij bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen had aangekondigd. Zij was sinds 31 maart waarnemend burgemeester. “Het is goed dat we eindelijk een permanent team kunnen samenstellen.” Die stabiliteit is voor haar heel belangrijk. “Wij gaan nu ook niet te veel afwijken van het vooropgestelde programma, maar dat betekent niet dat ik mijn stempel niet zal drukken. Zo wil ik bijvoorbeeld eigen accenten leggen in ons sociaal actieplan.”

Ganshoren

Jean-Paul Van Laethem (ProGanshoren) neemt de functie over die Pierre Kompany (ProGanshoren) zoals afgesproken afstaat. Hij is geboren en getogen in Ganshoren en is dan ook enorm trots. “Deze gemeente heeft mij alles gegeven, nu is het aan mij om iets terug te doen.” In de vorige legislatuur was hij ook al even burgemeester na het overlijden van Hervé Gillard (MR).

"Aan het einde van de rit is het enkel de Ganshorenaar die ertoe doet”

Jean-Paul Van Laethem, burgemeester Ganshoren.

Oud-burgemeester Kompany was een populaire burgemeester. “Zeker in de media,” zegt Van Laethem. “We hebben twee verschillende stijlen, maar aan het einde van de rit is het enkel de Ganshorenaar die ertoe doet.” Bang is hij niet. “Iedereen heeft zijn kwaliteiten en ook ik zal mij bewijzen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni