Brussel wil overleg starten met Vlaanderen over belangenconflict

© Belga
23/12/2016

Het Brussels Parlement gaat op het uitgebreid bureau van 9 januari een delegatie vormen om onderhandelingen te starten met het Vlaams Parlement over het belangenconflict dat Vlaanderen donderdag heeft ingeroepen tegen de ordonnantie rond de fusie van intercommunales Vivaqua en Hydrobru.

"We moeten proberen een oplossing te vinden, zo niet bewijzen we dat ons federaal systeem niet werkt", verklaarde parlementsvoorzitter Charles Picqué. Hij lichtte vrijdag het parlement formeel in van het belangenconflict dat het Vlaams Parlement donderdag inriep tegen het voorstel van Brusselse ordonnantie. Dat leidde meteen tot een zeer bits debat waarin vooral de N-VA onder vuur genomen werd omdat de partij niet de belangen van de Brusselaars zou gediend hebben.

Opmerkelijk was ook het onbegrip dat met name Open Vld en SP.A hadden over de houding van hun collega's in het Vlaams Parlement. "Alle partijen in het Vlaams Parlement hebben het belangenconflict gesteund", merkte Liesbet Dhaene op. "Het zijn de Vlaamse meerderheidspartijen in Brussel die het belangenconflict in gang gezet hebben door de PS de hand boven het hoofd te houden", vervolgde ze, waarmee ze meteen een bits debat in gang zette. "De overgrote meerderheid van dit parlement is voor de fusie, maar er zitten hier een aantal partijen die de vernietiging van Brussel willen", beet Philippe Close (PS) terug.

"Als iedereen in dezelfde richting loopt, betekent dat nog niet dat ze gelijk hebben", viel Els Ampe haar partijgenoten van Open Vld in het Vlaams Parlement af, die het belangenconflict steunde. "Vanuit Antwerpen krijgen we voortdurend lessen over goed bestuur, maar als we dan het waterbeleid willen rationaliseren als een daad van goed bestuur, is het ook niet goed", sneerde Benoît Cerexhe naar de N-VA. Ampe en Paul Delva (CD&V) wezen erop dat er tot op het laatste ogenblik gewerkt is aan een oplossing.

Delva betreurde dat het niet gelukt was en wees op de zware tegenstelling tussen de statuten van Vivaqua en het samenwerkingsakkoord over de gewestgrenzenoverschrijdende intercommunales. "We hadden beter eerder gepraat. Het probleem was al 2-3 jaar gekend", erkende hij. Ook Annemie Maes (Groen) en Arnaud Pinxteren (Ecolo) wezen erop dat het dossier verkeerd aangepakt is en wezen daarvoor naar de meerderheid en het bestuur van Vivaqua. Jef Van Damme (sp.a) vond dat het wapen van het belangenconflict zwaar in waarde is gedaald. Vroeger werd dat enkel voor zeer grote dossier gebruikt, maar hier gaat het eigenlijk om een futiliteit. Volgens hem is de N-VA voor een groot deel verantwoordelijk voor de procedure.

Parlementsvoorzitter Charles Picqué vond dat de burger meer verdient dan "dit middelmatig probleem". Daarom is het nodig dat er binnen de periode van 60 dagen een oplossing gevonden. Daarom gaat hij zijn collega van het Vlaams Parlement, Jan Peumans (N-VA), contacteren om een oplossing te zoeken. "Zoniet komen de Senaat en de federale regering aan zet. We moeten proberen een oplossing te vinden, anders bewijzen we dat het federale systeem niet werkt", aldus Picqué, die erkende dat het niet gemakkelijk zal zijn om hieruit te geraken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni