Donderdag heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) een twintigtal burgemeesters tekst en uitleg gegeven bij het voorontwerp waarmee ze lokale besturen meer slagkracht wil geven om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Bij de Brusselse burgemeesters zijn de meningen verdeeld. Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene: "Zolang er geen globale visie en concreet plan is over de strijd tegen drugshandel, zal er niets veranderen."
Brusselse burgemeesters reageren verdeeld na overleg met minister Verlinden
Minister Verlinden werkt aan een nieuwe wet op de bestuurlijke handhaving. Die moet lokale besturen de mogelijkheid bieden om een zaak te sluiten indien die in verband kan worden gebracht met bepaalde criminele activiteiten of het witwassen van geld. Steden en gemeenten zijn volgens haar immers het best geplaatst om signalen op te vangen vanop het terrein over ondernemingen die worden gebruikt als dekmantel. De tekst kwam de voorbije dagen opnieuw onder de aandacht na de aanhoudende aanslagen in de Antwerpse straten.
Vanzelfsprekend is zo'n wettelijk kader niet - ook in de vorige regering haalde een voorontwerp met dezelfde ambitie de eindmeet niet. Haar tekst werd al besproken binnen de regering en ligt daar binnenkort opnieuw op tafel. Voor de minister gaat het om een "absolute prioriteit".
Constructief gesprek
Omdat de lokale besturen zowat de belangrijkste stakeholders in het verhaal zijn, werden ze donderdag uitgenodigd voor een toelichting. Het ging om een twintigtal burgemeesters van de grootste steden en vertegenwoordigers van de verenigingen van Vlaamse en Waalse steden en gemeenten. Volgens minister Verlinden verliep het gesprek constructief.
Ook Philippe Close (PS), burgemeester van Stad Brussel, was aanwezig. "De burgemeester was heel tevreden over het constructieve overleg dat heeft plaatsgevonden, het wetsontwerp geeft burgemeesters de kans om handelszaken te sluiten die zouden dienen om geld wit te wassen," laat zijn woordvoerder weten. "In Nederland is zo’n wet handig gebleken. Natuurlijk moet er bij het repressieve ook een socio-preventief luik zijn en moet er worden nagedacht over middelen voor kleinere gemeenten."
Burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) heeft niets tegen het wetsontwerp, maar ziet het niet als dé oplossing. "Zolang er geen globale visie en concreet plan is over de strijd tegen drugshandel, zal er niets veranderen. Het kan helpen om lokale besturen meer bevoegdheden te geven, maar er is structurele actie nodig. Er moet een debat komen met alle burgemeesters en ministers, maar ook politieagenten, magistraten en experts uit de academische wereld." Bovendien vreest Doulkeridis dat er met de wettekst nog meer verantwoordelijkheid bij de burgemeester zal worden gelegd.
"De bestrijding van drugshandel moet een federale prioriteit blijven. Vandaag bevinden we ons in de omgekeerde situatie, waar de lokale politie de federale gerechtelijke politie moet versterken."
Burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) is minder enthousiast. "Het is nooit een verspilling van tijd om over extra instrumenten te beschikken om dit verschijnsel te bestrijden, maar de last moet niet volledig op de schouders van de gemeenten worden gelegd. Het blijft een bijkomstig instrument en de bestrijding van aan drugshandel gelieerde ondernemingen moet een federale prioriteit blijven. Vandaag bevinden we ons in de omgekeerde situatie, waar de lokale politie de federale gerechtelijke politie moet versterken."
Ook Molenbeeks burgemeester Cathérine Moureaux (PS) deelt die bezorgdheid. "Als dit meer macht geeft aan de burgemeester om plaatsen te sluiten, vinden we dat goed, mits we de financiële middelen hebben," zegt haar woordvoerder. "Ter herinnering: we hebben geen nieuws over ons verzoek om vijftien extra politieagenten te krijgen. De grootste behoefte van Molenbeek is meer politie op straat."
In september volgt de verdere bespreking in de schoot van de ministerraad.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Veiligheid , Annelies Verlinden , drugshandel