Nadia Naji uit Molenbeek stelt zich kandidaat als co-voorzitter voor Groen. Dat doet ze samen met Jeremie Vaneeckhout, die van 2014 tot 2019 al eens ondervoorzitter was. "De uitspraken van Conner Rousseau over Molenbeek hebben me over de streep getrokken."
Brusselse Nadia Naji kandidaat-co-voorzitter voor Groen
Naji werkt op het kabinet van de Brusselse minister Elke Van den Brandt (Groen) als adviseur. Een eventuele kandidatuur voor het voorzitterschap spookte al een tijdje door haar hoofd.
"Jeremie Vaneeckhout had daar eerder al contact met me over opgenomen, maar het zijn de uitspraken van Conner Rousseau (Vooruit) over Molenbeek die me over de streep hebben getrokken."
Volgens Naji zijn die uitspraken xenofobisch en strategisch. "Daarmee hoopt hij likes te scoren en in de media te komen. Maar voor de 100.000 mensen in Molenbeek zijn ze een klap in het gezicht. Ook voor mij."
'Trotse partij'
Als kandidaat co-voorzitter hoopt ze iets te kunnen betekenen in een politiek landschap dat almaar extreem-rechtser wordt. Daarnaast wil ze de trots terugbrengen in de partij. "Groen moet op nationaal niveau zijn zelfzekerheid terugkrijgen en met lef zijn ideeën verdedigen. In Brussel doen we het heel goed. Dat enthousiasme en die zelfzekerheid wil ik terug in de hele partij brengen."
Naji en Vaneeckhout stellen zich bewust kandidaat als co-voorzitter, en niet als voorzitter en ondervoorzitter. "Dit in de traditie van de Duitse of Franstalige groenen", zegt ze. "Mens en welzijn zijn heel belangrijk, deze verdeling op evenwaardig niveau moet helpen dat evenwicht met het professionele te bewaren."
Met Vaneeckhout denkt ze ook een heel complementair team te vormen. "Hij van het platteland (Anzegem, red.) en ik uit de stad. Hij met veel ervaring, ik iets nieuwer (lacht). Maar allebei zijn we heel trots op Groen en dat willen we weer uitstralen."
Daarnaast moet een evenwaardig co-voorzitterschap ook de aanvallen helpen bufferen. Dit weekend nog zei de huidige Groen-voorzitter Meyrem Almaci in De Zondag dat de bedreigingen en beledigingen, vaak op sociale media, zwaar begonnen te wegen. Maar daar is Naji niet zo bezorgd om. "Ik wil het niet onderschatten", zegt ze, "maar kritiek van personen die mij nauw aan het hart liggen, raakt me veel meer dan anonieme trollen op het internet."
Relatief nieuw
Naji studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, waarna ze bij BRUZZ aan de slag ging als redacteur sociale media. Na een tussenstop aan de VUB maakte ze in 2021 de overstap naar de politiek, eerst als parlementair medewerker van Juan Benjumea Moreno en Arnaud Verstraete, en later als adviseur bij het kabinet Van den Brandt.
Dinsdag om 17 uur moeten alle kandidaturen binnen zijn. Woensdag maakt Groen dan bekend wie zich officieel kandidaat stelt. Leden stemmen op zaterdag 11 juni hun nieuwe voorzitter.
Kristof Calvo geen kandidaat
Groen-Kamerlid Kristof Calvo stelt zich geen kandidaat-voorzitter bij Groen. Dat laat hij in een verklaring aan Belga weten. Calvo wil naar eigen zeggen werken aan zijn inhoudelijke ambitie vanuit zijn vrijere rol als volksvertegenwoordiger. "Ik wil complexloos kunnen strijden voor mijn ideeën, niet verkrampt solliciteren voor ene post of titel", stelt Calvo.
De voorbije dagen haakten heel wat mogelijke kandidaat-opvolgers voor Meyrem Almaci af, gaande van Björn Rzoska tot Wouter De Vriendt en Bogdan Vanden Berghe. Ook de naam van Groen-Kamerlid Kristof Calvo deed de ronde. De 35-jarige Calvo geeft ook toe dat hij getwijfeld heeft, maar hij kiest er nu toch voor om geen gooi te doen naar het voorzitterschap en om Kamerlid te blijven.
Lees meer over: Brussel , Sint-Jans-Molenbeek , Politiek , Nadia Naji , Jeremie Vaneeckhout , Groen , voorzittersverkiezingen groen