Regering Rudi Vervoort III. Vlnr: Bernard Clerfayt (Défi), Nawal Ben Hamou (PS), Elke Van den Brandt (Groen), Rudi Vervoort (PS), Alain Maron (Ecolo), Pascal Smet (One.Brussels), Barbara Trachte (Ecolo), Sven Gatz (Open VLD/)

| Regering Rudi Vervoort III. Vlnr: Bernard Clerfayt (Défi), Nawal Ben Hamou (PS), Elke Van den Brandt (Groen), Rudi Vervoort (PS), Alain Maron (Ecolo), Pascal Smet (One.Brussels), Barbara Trachte (Ecolo), Sven Gatz (Open VLD.)

Brusselse regering zoekt 500 miljoen euro

TDN
© BRUZZ
07/10/2019
Updated: 07/10/2019 12.55u

Om een begroting in evenwicht te kunnen voorstellen, moet de Brusselse regering nog op zoek naar 500 miljoen euro. Een toename van kosten en daling van inkomsten maken de zoektocht ingewikkeld.

Dat meldt althans de krant Le Soir maandag.

Minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) bevestigde het vorige week nog: eind oktober zal de Brusselse regering haar begroting voorstellen. Daarin worden strategische investeringen niet opgenomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de renovatie van de tunnels of de uitbreiding van de metro, samen goed voor 500 miljoen euro. Toch blijkt de opgave om een budget in evenwicht rond te krijgen moeilijker dan gedacht.

Gatz maakte in een eerste consultatieronde een oefening op korte termijn, maar komt toch op een aanzienlijk tekort van 600 miljoen euro op een totaalbudget van 5,7 miljard euro. Al spreekt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) over een bedrag van 500 miljoen euro.

En dan moet het eigenlijke werk, namelijk de budgettering voor mobiliteit en huisvesting, nog beginnen. De begroting zal op die hete hangijzers in de lente bijgestuurd worden, zodat elk kabinet de tijd heeft om marges op te zoeken.

Broodnodige uitgaven

Donderdag wil Gatz alvast landen met zijn werk voor 2020. Daarin zullen een aantal noodzakelijke uitgaven opgenomen worden. Zo wordt de kinderbijslag vanaf 2020 niet meer federaal geregeld, maar door het Gewest. Daarvoor moet de eerste twee jaar telkens 30 miljoen euro uitgetrokken worden. Tegelijkertijd voorziet het meerderheidsakkoord in gratis openbaar vervoer voor jongeren en ouderen voor een totale kost van 20 miljoen euro.

Er is ook nog de nakende prijsstijging van ons leidingwater door de nodige investeringen aan het rioolnet, de verhoogde toelages voor de succesvolle dienstencheques en de geplande verhuis van de administratie van het CCN-gebouw naar de Silver Tower. Veel extra kosten dus voor Gatz, die dan nog eens geconfronteerd wordt met een inkomstenverlies van 30 miljoen euro. De minister kampt zo met een gat van 600 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Brusselse begroting , Sven Gatz

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni