Baantjes trekken in het zwembad

| Baantjes trekken in het zwembad.

Brusselse schepenen niet langer gratis naar het zwembad

© BRUZZ
06/02/2023

De schepenen en gemeenteraadsleden van de stad Brussel zullen niet langer gratis toegang krijgen tot de Brusselse zwembaden. De Brusselse oppositie was boos over de verhoging van de zwembadtarieven voor Brusselaars en haalde ook dit "gedateerde privilege" aan.

Dat meldt La Capitale en bevestigt het kabinet van schepen van Sport Benoit Hellings aan onze redactie.

Op de laatste gemeenteraad werd de verhoging van de zwembadtarieven besproken. Gemeenteraadslid Bruno Bauwens (PVDA/PTB) wees erop dat het “gemakkelijk is voor het schepencollege om de zwembadtarieven te verhogen, terwijl zij zelf gratis kunnen zwemmen.”

'Overbodig privilege'

Bauwens diende dan ook een motie in om het privilege te schrappen. "Hun salaris is meer dan hoog genoeg om een abonnement van 200 euro te kunnen betalen", aldus het oppositielid. "Schepenen en gemeenteraadsleden hebben dit privilege van gratis zwemmen niet nodig om hun werk goed te kunnen doen. Aangezien de inwoners, werknemers en personeelsleden van de stad Brussel betalen voor de toegang tot het zwembad, vinden wij dat de leden van het college dezelfde verplichtingen moeten nakomen als de rest van de bevolking.”

Schepen van sport Benoît Hellings (Ecolo) volgde die redenering. In overleg met de raad van bestuur van de VZW die de Brusselse zwembaden beheert, werd het reglement - dat sinds 1984 van kracht was - aangepast. Het gaat volgens hem om een regeling die in de praktijk ook niet meer werd toegepast.

Schepenen en gemeenteraadsleden zullen dus geen vrije toegang meer krijgen tot de drie zwembaden op het grondgebied van de stad Brussel, namelijk het zwembad Centrum in de Vijfhoek, het zwembad van Laken en het zwembad van Neder-Over-Heembeek.

Stijgende tarieven

Verder wees Bauwens ook op de stijging van de zwembadtarieven voor burgers. “Voor zij die regelmatig gaan zwemmen, stijgen de prijzen van 200 naar 770 euro per jaar. Ik denk dat men vergeten is dat openbare zwembaden een sociaal en sportief doel hebben en dat het essentieel is om sport toegankelijk te houden. Gezien de stijgende kosten van levensonderhoud overal, vragen wij dan ook om de prijs democratisch te houden”, klonk het in de gemeenteraad.

Zijn voorstel is dan ook om de tarieven van zwembadabonnementen - die recent werden afgevoerd - evenredig te laten stijgen met die van de individuele zwemtickets (+15 procent). “Als de stad diezelfde stijging zou doorvoeren, stijgen de abonnementsprijzen tot 230 euro per jaar. Dit lijkt ons een redelijk en sociaal voorstel", aldus Bauwens.

Volgens Hellings is die prijsstijging echter noodzakelijk om de toekomst van de Brusselse zwembaden te verzekeren. “Onze zwembaden zijn afgelopen winter niet gesloten, in tegenstelling tot vele andere zwembaden in de omgeving. Met een toegangsprijs van 3,20 euro zijn de zwembaden van de stad nog steeds bij de goedkoopste van de regio, na die van Sint-Joost-ten-Node.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni