| Zo'n tweehonderd mensen maakten gebruik van het nu afgeschafte halfjaarabonnement.

Dagelijks baantje trekken kost drie keer meer in Brussel-Stad

Jasmijn Post
© BRUZZ
06/01/2023

De Stad Brussel heeft de halfjaarabonnementen afgeschaft in haar gemeentelijke zwembaden. Wie dagelijks komt zwemmen, moet daardoor vanaf dit jaar veel dieper in de buidel tasten. De prijs van de losse tickets stijgt licht, maar blijft wel bij de laagste prijzen van het gewest.

De vaste klanten van het zwembad op het Vossenplein in de Marollen zijn onaangenaam verrast door de nieuwe prijzen die hun zwembad heeft doorgevoerd. Tot het einde van 2022 betaalden ze honderd euro voor een abonnement van zes maanden. Met dat abonnement konden ze zo vaak zwemmen als ze wilden.

Maar op de nieuwe prijslijst bestaat geen abonnement meer voor een half jaar. Wie twee keer of vaker komt zwemmen per week, komt daardoor sinds het nieuwe prijssysteem veel duurder uit.

“Ik denk dat ze ons vergeten zijn,” zegt An Mertens, die al twintig jaar lang vrijwel elke dag komt zwemmen in het bad aan het Vossenplein. Ze hoort bij de groep van zo’n tweehonderd mensen die twee keer per jaar een halfjaarabonnement kocht. Voor twee keer honderd euro kon ze onbeperkt zwemmen.

Tweehonderd euro op jaarbasis is een bedrag dat veel mensen kunnen betalen. Maar voor iedereen die twee keer per week of vaker zwemt, wordt dat een stuk duurder. Dagelijkse zwemmers – zoals Mertens – gaan nu jaarlijks meer dan zevenhonderd euro betalen.

In plaats van abonnementen biedt het zwembad nu 50 zwembeurten aan van 100 euro. Voor wie ongeveer één keer per week komt zwemmen, verandert er dus niets. De kaart blijft namelijk een jaar geldig. Dus op jaarbasis komt het bedrag nog steeds op 200 euro.

Maar heel wat mensen komen vaker zwemmen. Vooral mensen die dagelijks zwemmen zijn getroffen door de nieuwe prijslijst. Dat is vervelend voor mensen die om medische redenen voor het zwemmen kozen, zoals mensen met diabetes, mensen die kanker hebben gehad of mensen met ernstige rugproblemen.

Bovendien heeft het zwembad ook een sociale functie. "Er zijn zwemmers voor wie het dagelijkse bezoek hun enige sociale contact is," zegt dagelijkse zwemster Imke Roebken. "Ik trek 's morgens baantjes met een vrouw van 55 die net buiten Brussel Stad woont - en dus een nog hoger tarief betaalt. Ze werkt in een hotel als kamermeisje. Ze zal niet meer vaak kunnen komen." Ze betreurt dat ook studenten en jongeren boven de 16 jaar de volle pond moeten betalen.

Abonnement terughalen

Mie Demin, die dagelijks haar baantjes trekt, is dan ook verbaasd dat de Stad Brussel geen formule kon bedenken voor de regelmatige zwemmers. Het verschil in de prijsstijgingen is groot: losse tickets worden vijftien procent duurder, een abonnement om dagelijks te zwemmen is ruim driehonderd procent duurder.

Demin heeft het zwembad gecontacteerd met het verzoek om toch een abonnement in te voeren, bijvoorbeeld van honderd euro per drie maanden. "Dat is een verdubbeling ten opzichte van de huidige prijs. Dus dan kom je uit op 400 euro op jaarbasis."

Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk of het zwembad of het kabinet van de bevoegde schepen op het aanbod zal ingaan. Medewerkers van het kabinet van schepen Benoit Hellings (Ecolo) staat wel open om verder over de kwestie te praten met de regelmatige zwemmers. Ondertussen bereidt gemeenteraadslid Els Ampe (Open VLD) een motie voor die vraagt om de prijs van het jaarabonnement terug te schroeven naar tweehonderd euro per jaar.

8367ab69-20200923zwembadzwemmenzwemsportlichaamsbeweginggezondheidbaantjestrekkencphotonews.jpg

| Zo'n tweehonderd mensen konden dankzij een halfjaarabonnement tegen een voordelig tarief komen zwemmen.

'Niet uit de kosten met abonnementen'

De tarieven waren niet meer aangepast sinds 2010, zegt de woordvoerder van het kabinet van de schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo) aan BRUZZ. Het kabinet heeft de prijzen van de andere zwembaden in kaart gebracht en is zo tot een nieuwe prijs voor de losse tickets gekomen. In Brussel kost een los ticket 3,20 euro. Dat is in lijn met de prijs van losse tickets in andere gemeentes.

De sociale douches – voor mensen die thuis niet kunnen douchen – zijn trouwens goedkoper geworden en kosten nu nog 2 euro. De sociale tarieven voor mensen met een laag inkomen blijven bestaan.

Het is alleen de prijs van de abonnementen die drastisch verandert. Volgens woordvoerder François Descamps was die niet langer in verhouding met de kosten die het zwembad maakt. "We hebben alles nagerekend en kwamen tot de slotsom dat er mensen komen zwemmen voor 55 cent per dag. Dat is minder dan het bedrag dat je betaalt voor een persoon bij de wc’s van de McDonalds."

Er kwamen mensen zwemmen voor minder dan het bedrag dat je betaalt voor een persoon bij de wc’s van de McDonalds.

François Descamps, woordvoerder Benoit Hellings

Dat terwijl het zwembad verschillende personeelsleden moet betalen en niet alleen een toiletjuffrouw. Want de jaarlijkse toelage van de Stad Brussel mag dan wel zijn gestegen van 1,7 miljoen naar 2,4 miljoen - dat bedrag is bestemd voor het onderhoud en salarissen van het personeel van de drie baden van de Stad Brussel. De energiekosten zijn daar niet bij inbegrepen.

Als reactie op de vraag waarom het verschil in prijsstijgingen zo groot is tussen losse tickets en de mensen die vroeger een abonnementssysteem hadden, antwoordt Descamps dat het moeilijk is om uit de kosten te komen met abonnementen. Hij zou het begrijpen als andere gemeentes de abonnementsvorm op termijn ook zouden afschaffen.

Abonnementen in de rest van Brussel

Ter herinnering: In Brussel Stad gaat het vanaf 2023 dus om een bedrag van 770 euro per jaar voor dagelijkse zwemmers. Die bedragen gelden zowel voor het zwembad in de Marollen, als voor de andere zwembaden op het grondgebied van de stad Brussel, in Neder-over-Heembeek en Laken.

Alleen Ukkel is duurder voor dagelijkse zwemmers. Die betalen op jaarbasis 918 euro voor dagelijks gebruik van het zwembad. Ook daar bestaat geen abonnementsformule, wat de prijs in de hoogte duwt. Daar staat tegenover dat de waterkwaliteit bij de beste van Brussel hoort - volgens de Brusselse autoriteit Brulabo. Dat kost extra geld, verantwoordt de directeur. Maar: "de waterkwaliteit wordt door zwemmers zeker geapprecieerd."

De kosten van abonnementen schommelen in andere gemeentes rond de tweehonderd euro op jaarbasis. Het is niet zeker of deze gemeentes de tarieven ook zullen aanpassen in de loop van januari.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.

De prijs van een jaar lang dagelijks zwemmen in de zwembaden van Brussel. Het eerste bedrag is de prijs voor inwoners, het tweede bedrag de prijs van niet-inwoners.

  • Ceria in Anderlecht: 200 euro per jaar
  • Espadon in Etterbeek: 180 / 200 euro per jaar
  • Triton in Evere: 176 / 270 per jaar
  • Nereus in Ganshoren 250 / 400 euro per jaar
  • Namèche in Molenbeek 200 / 270 euro per jaar
  • Zwembad van Neder-Over-Heembeek: 770 / 980 euro per jaar
  • Zwembad van Laken 770 / 980 euro per jaar
  • Calypso in Watermaal-Bosvoorde: 200 / 265 per jaar
  • Victor Boin in Sint-Gillis: 192 / 272 per jaar
  • Baden van Sint-Joost-ten-Node: 100 / 150 euro per jaar
  • Sportcity in Sint-Pieters-Woluwe: 200 / 250 euro per jaar
  • Poséidon in Sint-Lambrechts-Woluwe: 210 / 290 euro per jaar
  • Zwembad van de Stad Brussel: 770 / 980 euro per jaar
  • Longchamp in Ukkel: 918 / 1.500 euro per jaar

In een eerdere versie van dit stuk schreven we dat dagelijkse zwemmers in Brussel Stad 600 euro per jaar betalen. Daarbij vertrokken we vanuit de rekensom dat iemand 25 keer per maand gaat zwemmen en dus zes kaarten met vijftig zwembeurten koopt. De prijs voor dagelijks zwemmen ligt nog iets hoger: dan moet je eerder zeven kaarten van vijftig zwembeurten kopen, oftewel 770 euro par jaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni