Brusselse schepenen te gast bij Khaddafi

© brusselnieuws.be
20/01/2011
Bertin Mampaka en Ahmed El Khannouss (beiden CDH) zijn net terug van Libië. Op kosten van het Libische regime namen de schepenen van respectievelijk Brussel en Molenbeek er deel aan een conferentie over Afrikaanse migranten.

Het nieuws wordt gemeld door Parlemento, de blog van journalist Mehmet Koksal, en bevestigd door Mampaka aan brusselnieuws.be. Koksal wijst erop dat de twee politici uitgerekend te gast waren op het moment dat de Libische leider Khadaffi zijn steun uitsprak voor de verdreven Tunesische buurpresident Ben Ali, die hij als het rechtmatige staatshoofd blijft beschouwen. Toevel of niet maar CDH-voorzitter Milquet zei donderdag nog dat ons land de Tunesische Jasmijnrevolutie meer uitgesproken had moeten steunen.

Mampaka en El Khanouss reisden naar de conferentie als voorbeelden van geslaagde immigranten in Europa, legt Mampaka uit. "Ik heb ook wel eens behoefte aan wat waardering voor wat ik doe en ik zie niet in wat er mis is met zo'n deelname."

Mampaka wijst erop dat de conferentie over de Afrikaanse diaspora in Europa een logische uitloper was op een eerdere ontmoeting in Brussel, in het kader van de Europese politiek in onder meer Afrika. "Ik ben gevraagd om tussen te komen op deze bijeenkomst op een moment dat het nog helemaal niet duidelijk was dat de conferentie in Libië zou plaatsvinden. Het had evengoed in Marrakech of Kinshasa kunnen zijn. Bovendien ben ik niet verantwoordelijk voor wat Khaddafi zegt."

Dat Libië als gastland alle kosten op zich neemt noemt Mampaka 'de logica zelve'.

Verschillende Brusselse politici vinden dat Mampaka en de andere aanwezige CDH-ers Khaddafi's legitimiteit hebben vergroot door op de uitnodiging in te gaan. "Ik heb het er moeilijk mee, des te meer nu Khadaffi zijn steun heeft uitgesproken voor Ben Ali en de volksopstand in Tunesië heeft veroordeeld," zegt Molenbeeks schepen Jamal Ikazban (PS).

"Ik vind het zeer erg dat Brusselse politici zich laten misbruiken door Khadaffi om zijn geloofwaardigheid te versterken," zegt Fouad Ahidar (SP.A). Verschillende Brusselse politici van Afrikaanse afkomst kregen dezelfde uitnodiging uit Tripoli maar gingen er niet op in.

De Brusselse schepen van Sport, Leefmilieu en Internationale Samenwerking voelt zich geviseerd. Hij kwam de voorbije jaren ook al in opspraak door torenhoge gsm-rekeningen, de aanplanting van mosterplanten tegen zigeuners en in een conflict met een partijgenoot in een wijnkelder. "Ik heb in Libië ook gesproken met de zoon van Malcolm X, mijn idool als het op de verdediging van burgerrechten aankomt," zegt Mampaka nog.

Enkele dagen geleden was federaal vicepremier Steven Vanackere (CD&V) nog het voorwerp van kritiek in verband met Libië. Uit diplomatieke bronnen was gebleken dat Vanackere de kandidatuur van het land voor de VN-mensenrechtencommissie had gesteund.

Libië heeft niet meteen een onberispelijke reputatie inzake mensenrechten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni