Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) wil niet dat er nog meer coronapatiënten vanuit Brussel naar Aalst worden gebracht. Dat gebeurt om de druk op de Brusselse ziekenhuizen te verlagen. "De grenzen van onze medische solidariteit zijn bereikt", zegt D'Haese aan VRT NWS. Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, reageert verbouwereerd.
Burgemeester Aalst wil geen Brusselse coronapatiënten meer opvangen
In het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst (OLV) zijn er de laatste dagen heel wat coronapatiënten bijgekomen en die komen niet allemaal uit de regio. Heel wat nieuwe zieken komen uit Brusselse ziekenhuizen, daar vormen de Aalsterse ziekenhuizen een netwerk mee. In Brussel willen ze de toestroom van nieuwe coronapatiënten die verzorging nodig hebben spreiden. Het gaat zowel om mensen met milde symptomen die beademend moeten worden als patiënten die er erger aan toe zijn en intensieve verzorging nodig hebben.
De burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese vindt nu dat die transfers moeten stoppen. Hij spreekt als hoofd van de crisiscel in Aalst, waar de ziekenhuizen in vertegenwoordigd zijn. Hij is ook voorzitter van het ASZ en de ziekenhuizen hebben afgesproken dat hij de communicatie overkoepelend verzorgt.
"Het spreekt voor zich dat de mensen moeten geholpen worden", zegt D'Haese tegen VRT NWS. "Dat niet doen zou schuldig verzuim zijn." Maar hij wil niet dat de zorg voor de mensen uit de streek in het gedrang komt. "Er zijn grenzen aan de medische solidariteit en ik geloof dat die grens nu bereikt is. Ik ga er redelijkerwijs van uit dat het basisprincipe moet zijn dat een Aalsters patiënt naar een Aalsters ziekenhuis moet kunnen gaan, dat is ook het meest medisch verantwoord denk ik." Er komt daarom overleg om de patiëntenverdeling beter te regelen en mogelijk ook bedden voor Aalstenaars vrij te houden.
Gebruikelijke zorg
Terecht kunnen in het dichtsbijzijnde ziekenhuis is niet de enige bekommernis van de burgemeester. Hij vreest ook dat de gebruikelijke zorg in het gedrang komt. "De reguliere ingrepen zoals een appendicitis of een hartoperatie, moeten ook kunnen blijven doorgaan. Het kan niet dat die ingrepen moeten uitgesteld worden omdat er onvoldoende bedden vrij zijn door de toevloed van covidpatiënten." Hij wil vermijden dat er ook vanuit Aalst patiënten moeten doorgestuurd worden naar ergens anders.
Patiënten spreiden binnen ziekenhuisnetwerk
Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, reageert verbouwereerd op het nieuws. “Dit getuigt niet van veel collegialiteit, en het druist in tegen wat de overheid vraagt. In een omzendbrief van de federale overheid is vastgelegd dat ziekenhuizen patiënten in eerste instantie verspreiden binnen het ziekenhuisnetwerk.”
Het UZ Brussel vormt samen met het Sint Maria-ziekenhuis in Halle, het Stedelijk Ziekenhuis Aalst en het OLV in Aalst een netwerk. In het ziekenhuis in Halle is op dit moment volgens Noppen ook een maximumcapaciteit bereikt. Patiënten zullen nu worden doorverwezen naar bijvoorbeeld Gent.
Dat is volgens Noppen onlogisch, als er nog plek zou zijn in Aalst. Hij verbaast zich ook over de redenen die de burgemeester geeft: hij wil de normale zorg niet in het gedrang brengen en financiële verliezen voorkomen. “Dat zijn problemen die alle ziekenhuizen hebben, net daarom is een spreiding ingevoerd,” zegt Noppen.
Op dit moment heeft het UZ Brussel 8 bedden op de intensive care voor covid 19-patiënten, en 32 bedden op een gewone afdeling. Het aantal bedden kan nog worden opgeschaald, maar het is de bedoeling om dat zo lang mogelijk uit te stellen. Dat betekent namelijk ook dat gewone zorg moet worden uitgesteld, zoals tijdens de eerste golf.
Het ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde heeft al laten weten dat ze wel bereid zijn om Brusselse patiënten op te nemen.
Lees meer over: Politiek , ziekenhuis , capaciteit
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.