| De Wetselijke Strekdam in Oostende.

Burgemeester Oostende: ‘Ook Brussel moet inwoners waarschuwen voor gevaren op zee’

© Belga - BRUZZ
16/07/2023

Een 20-jarige man uit Sint-Jans-Molenbeek die zaterdagavond in de problemen geraakte aan de Westelijke Strekdam in Oostende, is in het ziekenhuis overleden. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen. De precieze omstandigheden worden nog onderzocht, maar alles wijst in de richting van een tragisch ongeval. Bart Tommelein (Open VLD), de burgemeester van Oostende, roept de Vlaamse, Waalse én Brusselse overheid op om hun bevolking beter te informeren voor de gevaren op zee.

Het incident deed zich rond 19.30 uur voor in de buurt van de Westelijke Strekdam. Een groepje jongeren ging er samen het water in, maar een van hen kwam in de moeilijkheden.

In eerste instantie probeerden vrienden de 20-jarige jongeman nog te redden. Daarbij raakten ze zelf lichtgewond. Uiteindelijk konden de hulpdiensten hem wel uit het water halen. Het slachtoffer moest gereanimeerd worden en werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is de twintiger uit Sint-Jans-Molenbeek enkele uren later overleden.

Volgens de Brugse afdeling van het parket West-Vlaanderen wijst alles in de richting van een ongeval. De precieze omstandigheden worden wel nog verder onderzocht. Het staat sowieso al vast dat er eigenlijk niet gezwommen mocht worden, want de reddingspost is slechts tot 18.30 uur bemand. Bovendien mocht op die locatie door de felle wind en de stroming al de hele dag niet gezwommen worden.

"Taak van de overheid om te waarschuwen"

Burgemeester Tommelein wijst er op dat zwemmen in de zee niet zonder gevaar is, zeker in de winderige omstandigheden van gisteravond waarbij er bovendien geen redders meer aanwezig waren. "Dat is aartsgevaarlijk", zegt hij op Radio 1.

Tommelein doet ook een oproep aan de verschillende overheden - de Vlaamse, de Waalse én de Brusselse - om hun bevolking hier beter over te informeren, “dat ze niet gaan zwemmen in de zee zonder redders erbij”.

Want, zo merkt de kustburgemeester op, “het zijn voornamelijk mensen uit het Franstalige landsgedeelte die in de problemen komen.” Daarom vindt hij het de taak van de overheid om hiervoor te waarschuwen. “Want wij kunnen alleen maar waarschuwen, redders voorzien en ervoor zorgen dat de hulpdiensten klaarstaan. Meer kunnen wij niet doen”.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni