Drie schepenen in Sint-Joost, waaronder Philippe Boïketé (PS), zijn hun voornaamste bevoegdheden kwijt. Officieel nam het schepencollege de beslissing omdat de schepenen "te vaak afwezig zijn, en te weinig rigueur vertonen", maar in de achtergrond speelt de breuk binnen de Lijst van de Burgemeester.
Burgemeester Emir Kir neemt bevoegdheden af van drie PS-schepenen
De tweestrijd binnen de Lijst van de Burgemeester sleept al enige tijd aan. Drie jaar geleden heeft de PS Emir Kir uit de partij gezet, nadat hij extreem-rechtse burgemeesters uit Turkije had uitgenodigd. Sindsdien zijn de spanningen binnen de burgemeesterslijst (PS-Vooruit) te snijden.
De Brusselse regionale PS heeft de lokale PS-afdeling in Sint-Joost intussen op non-actief gezet en is volop bezig om een nieuwe afdeling op te richten, met het oog op de verkiezingen van 2024. Hiermee is de strijd volop aan de gang om het leiderschap binnen de gemeente. Enkele getrouwen van Emir Kir staan, samen met de burgemeester, lijnrecht tegenover schepenen die voor de officiële PS hebben gekozen. Dat leidt tot een heuse clanstrijd, waarbij in het verleden al letterlijk klappen vielen tijdens een gemeenteraad.
De gevolgen zijn nu ook duidelijk in het schepencollege. Dat heeft zopas beslist om drie schepenen van hun zwaarste bevoegdheden te ontnemen. Het gaat om de PS-schepenen Philippe Boïketé, die Onderwijs en Huisvesting verliest, Nezahat Namli, die het crèchebeleid verliest, en Loubna Jabakh die niet langer schepen van Stedenbouw is. De website van de gemeente werd in een mum van tijd in die zin aangepast.
"We zetten ons werk op het terrein gewoon verder"
Volgens een persbericht van burgemeester Emir Kir kon de beslissing niet uitblijven. “De herschikking heeft te maken met zwaarwichtige feiten als het herhaaldelijk afwezig zijn tijdens college en gemeenteraad, de afwezigheid van rigueur en transparantie, ad hominem aanvallen, het gebrek aan collegialiteit, aan aandacht voor het algemeen belang en voor de doelstellingen van het meerderheidsakkoord."
“De lijst van gebreken is lang," zegt burgemeester Kir, "we verwachten meer sérieux in de toekomstige uitoefening van de bevoegdheden”
De andere schepenen, die wel onder vlag van Kir willen blijven varen, zullen de bevoegdheden overnemen.
Philippe Boïketé reageert niet verwonderd op de nieuwe wending in het conflict. “Ach, al sinds Emir Kir uit de partij is gezet worden we gemuilkorfd. Hij doet er al lang alles aan om ons het werk onmogelijk te maken, via een machtsgreep binnen de administratie bijvoorbeeld.”
Boïketé kondigt aan om samen met de twee andere schepen het werk op het terrein gewoon verder te zetten. "Het gaat om een afrekening," zegt Nezahat Namli (PS). "We zijn geen schapen die achter Kir aanlopen, zoals sommige anderen doen sinds hij uit de PS is gezet." Ze verzekert dat ze haar werk op het terrein zal verder zetten.
Schepen Lydia Desloover-Dujardin (Vooruit) behoudt haar bevoegdheden. Zij kwam ook niet tussen tijdens het schepencollege. Het is niet duidelijk of en wanneer ze kant zal kiezen. Ze was niet bereikbaar voor commentaar.
"Zorgwekkende situatie"
De Brusselse PS liet ondertussen bij monde van voorzitter Ahmed Laaouej weten "akte" te hebben genomen van de situatie en noemt de acties van Kir "zorgwekkend".
Laaouej zal "in alle rust onderzoeken welke houding moet worden aangenomen" naar de toekomst toe. De schepenen die hun bevoegdheden verloren, genieten de volle steun van de PS, klinkt het nog.
"Er is een grote machtsconcentratie bij de burgemeester. Sommige mensen noemen het een Kirtatuur"
De oppositie ziet de toekomst weinig rooskleurig in. “Het is echt een theater”, zegt gemeenteraadslid Pascal Lemaire (Ecolo). “Er is een grote machtsconcentratie bij de burgemeester. Sommige mensen noemen het een Kirtatuur.”
Die machtsconcentratie leidt volgens Lemaire tot veel bestuursproblemen. “Elke maand horen we dat bepaalde dossiers zijn stopgezet, omdat de burgemeester die blokkeert. Nu belangrijke thema’s als stedenbouw en huisvesting werden weggenomen van de drie PS-schepenen, zullen er mogelijk nog meer dossiers geblokkeerd worden. En dat zullen de inwoners van Sint-Joost-ten-Node voelen.”
Bovendien is het voor de oppositie nog moeilijk om haar werk te doen, zegt Lemaire. “We zijn niet op de hoogte van het budget van de gemeente. Daarnaast hebben we totaal geen zicht op wat de meerderheid wil en waar ze voor staat. We hopen dat de drie PS-leden nu misschien voor meer openheid willen zorgen.”
Lees meer over: Politiek , Emir Kir , Philippe Boïkoté , Nezahat Namli , Loubna Jabakh