Senator Benjamin Dalle (CD&V) heeft een wetsvoorstel klaar dat het antiblokkeringssysteem (ABS) in het Brussels parlement afschaft. “Het gevaar voor de blokkering van het Brussels parlement door een antidemocratische partij is geweken. Het ABS is niet langer nodig.”
CD&V wil dubbele meerderheid in ere herstellen
Bij de oprichting van het Brussels Gewest is er goed gewaakt over de bescherming van de Nederlandstalige minderheid.
Voor wetten die personen aanbelangen (gemeenschapsmateries) is een meerderheid nodig in de Franstalige taalgroep (72 parlementsleden) en de Nederlandstalige taalgroep (17 parlementsleden). Zo kunnen Franstaligen geen wetten stemmen die ingaan tegen de belangen van Nederlandstaligen in dit gewest. Deze dubbele meerderheid geldt ook voor de gemeentewet, aanduiding van ministers en moties van wantrouwen.
Vlaams Blok
Met de opkomst van het Vlaams Blok (het huidige Vlaams Belang) eind de jaren negentig leefde de vrees dat de extreem-rechtse partij deze dubbele meerderheid zou kunnen misbruiken. Als het Blok de meerderheid zou halen in de Nederlandstalige taalgroep, zouden ze hun minderheidsrecht kunnen gebruiken om het gewest lam te leggen.
Om die institutionele bom te ontmijnen is in 2001 een afzwakking van de dubbele meerderheden goedgekeurd. Kort gezegd: de dubbele meerderheid is maar een maand geldig, daarna volstaat een derde van de stemmen in elke taalgroep en een meerderheid in het hele parlement. Dit wordt het anti-blokkeringssysteem genoemd (of ABS).
Kersvers senator Benjamin Dalle wil daar komaf mee maken. “De vrees voor de blokkering van de Brusselse instellingen is vandaag niet langer aanwezig. In 2014 behaalde het Vlaams Belang slechts één zetel, tegenover zes in 2004.”
Dalle wil terug naar de situatie waarbij de federale evenwichten die in dit land bestaan terug hun volle bestaan kennen. Hij verwijst ook naar de Zesde Staatshervorming. De dubbele meerderheid in het Brussels parlement is daar voor een aantal nieuwe bevoegdheden wél volledig gerespecteerd.
Cumul
Het voorstel van bijzondere wet, die een twee derde meerderheid nodig heeft in Kamer en Senaat, komt niet helemaal uit de lucht gevallen. Het Brussels parlement heeft onlangs voor het eerst het ABS willen activeren. Er is namelijk geen eensgezindheid tussen Nederlandstaligen en Franstaligen over de cumulregeling voor burgemeesters en parlementsleden.
Dalle benadrukt dat het ABS daar helemaal niet voor is bedoeld. “Dat is tijdens de parlementaire voorbereiding voor de wet van 2001 ook uitdrukkelijk gesteld. De verzwakte meerderheid mag niet gebruikt worden om courante meerderheidsredenen, alleen om de democratie te beschermen.”
Lees meer over: Brussel , Politiek , Benjamin Dalle , CD&V , antiblokkeringssysteem , ABS
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.