De gemeenteraad in Schaarbeek is woensdag opnieuw niet doorgegaan. De meerderheidspartijen konden op zichzelf niet het nodige quorum behalen om geldig te kunnen vergaderen, waarop de oppositiepartijen besloten om na de burgerinterpellaties de zaal te verlaten. "We betreuren dat de oppositie liever een politiek spelletje speelt dan haar verantwoordelijkheid op te nemen", klinkt het bij de meerderheid. "Ik kan alleen maar vaststellen dat deze bestuursploeg geen ploeg meer is", zegt de oppositie.
Chaos dreigt in Schaarbeek: gemeenteraad opnieuw geschorst
Aan het begin van deze legislatuur telde de Schaarbeekse meerderheid 27 zetels. Na het vertrek van Emel Köse (Défi naar Les Engagés), Yusuf Yildiz (Défi naar Les Engagés) en Sadik Köksal (DéFI naar MR), kwam de teller op 24 te staan. Dan is er nog de saga Michel De Herde, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en in afwachting van de uitspraak van de rechter niet deelneemt aan de schepencolleges en gemeenteraden.
Kort gezegd: de Schaarbeekse meerderheid wankelt en kan nog maar moeilijk op zichzelf het quorum behalen. Op een totaal van 47 gemeenteraadsleden hoeft er maar één iemand ziek of afwezig te zijn om niet aan een meerderheid te komen. Omdat het woensdagavond opnieuw niet lukte om het quorum te halen, besloten de oppositiepartijen de gemeenteraad te verlaten.
'Cynisch spel'
Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. "Bij aanvang van elke gemeenteraad telt de oppositie de aanwezigen", zegt Arnaud Verstraete, gemeenteraadslid voor meerderheidspartij Groen. "Als blijkt dat de meerderheid op zichzelf niet in staat is om het quorum te behalen, verlaat de oppositie de zaal en weigeren ze te vergaderen." Onbegrijpelijk, zegt Verstraete, want iedereen die zetelt in de gemeenteraad heeft beloftes gemaakt aan de burger. "Ik weet niet of men beseft dat dit een bijzonder cynisch spel is. Momenteel lopen we bijzonder veel vertraging op omdat alles nodeloos herhaald en uitgesteld moet worden, en dat gaat ten koste van de burger."
"Volgens de meerderheid ontloopt de oppositie haar verantwoordelijkheid omdat ze al na de burgerinterpellaties de zaal verlaat", reageert plaatsvervangend gemeenteraadslid Anton Schuurmans (CD&V, Les Engagés) na overleg met voorzitter Maarten Gerard. "In realiteit heeft onze partij al meermaals aangegeven dat we bereid zijn om over een aantal dossiers te praten die belangrijk zijn voor de gemeente."
"Het is aan de meerderheid om toe te geven dat er geen echte meerderheid meer is, en ons vervolgens de hand te reiken", vindt Schuurmans. "Pas dan kunnen wij dossier per dossier bekijken over welke punten er al dan niet gestemd kan worden."
"Elke fundamentele, essentiële maatregel wordt geblokkeerd door de oppositie”
Nu er al bijna twee jaar met regelmaat geen quorum is, "zetten we vraagtekens bij de legitimiteit van de Schaarbeekse meerderheid", schrijven Justine Harzé en Abobakre Bouhjar (PS) donderdag in een persbericht. "Tot nu toe hebben we waar mogelijk gekozen voor constructieve samenwerkingen om de werking van de lokale besturen te blijven garanderen, maar vandaag stellen we vast dat deze chaos blijft duren. Zonder duidelijk antwoord op onze vragen en een duidelijk beeld van waar dit college naartoe wilt, weigeren wij de gaten van de meerderheid nog te stoppen."
Het feit dat er, in de woorden van Schuurmans, "geen meerderheid meer is", "is in eerste instantie een probleem van de meerderheid zelf", vult hij aan. "Als je binnen je eigen meerderheid gemeenteraadsleden hebt die niet meer komen opdagen als er mobiliteitsgerelateerde dossiers op de agenda staan of niet meer willen deelnemen aan de debatten, dan kan de oppositie maar weinig doen. We worden in Schaarbeek al geruimte tijd geconfronteerd met een vorm van onbestuurbaarheid, alleen wil niemand het toegeven."
Volgens Marc Weber, woordvoerder van burgemeester Cécile Jodogne (DéFI) is er nog wel degelijk sprake van een meerderheid. "24 zetels zijn wel degelijk een meerderheid, al klopt het dat die momenteel erg fragiel is. Twee afwezigen zijn voldoende om ervoor te zorgen dat het quorum niet gehaald wordt binnen de meerderheid."
Kleine opstand, grote problemen
Volgens de woordvoerder heeft de fragiliteit voor een groot deel te maken met de vele (politieke) uitdagingen die Schaarbeek de voorbije jaren gepresenteerd kreeg.
"Schaarbeek staat voor gigantische uitdagingen en die zijn niet altijd even gemakkelijk te besturen", legt hij uit. "Neem nu Good Move: een gewestelijk engagement waarmee alle partijen akkoord zijn gegaan, maar vandaag stellen we vast dat niemand verantwoordelijkheid wil opnemen. Er is een politiek spel gaande waarbij de oppositie gewoon zegt: ik ben tegen, punt. Op die manier is er geen overleg mogelijk en is het onmogelijk om uit deze impasse te komen."
"We worden in Schaarbeek al geruimte tijd geconfronteerd met een vorm van onbestuurbaarheid, alleen wil niemand het toegeven"
Daarbovenop is er in de gemeente Schaarbeek een "kleine opstand" bezig, zegt Weber. "Het gaat om een kleine groep mensen die niet in staat zijn om constructieve gesprekken te voeren en zich totaal onuitstaanbaar gedragen. Ze zijn onbeleefd, onbeschoft. De burgemeester uitschelden voor sale pute (zoals een burger tijdens de gemeenteraad deed, red.), je moet het maar durven."
Ook dat heeft impact op het gemeentebestuur, zegt de woordvoerder. "Er zijn mensen die bang worden en vertrekken. Een van onze Ecolo-collega’s kampt intussen met een burn-out en heeft besloten om haar taken aan iemand anders over te dragen."
'Ondergrens bereikt'
Of het deze legislatuur nog zal lukken om uit deze impasse te geraken? "Er moet een oplossing komen, want we moeten de gemeente opnieuw op volle toeren laten draaien", zegt Weber. "Wij hopen dat de oppositie met ons aan tafel gaat zitten en we samen naar oplossingen kunnen zoeken. Probleem is dat elk dossier problematisch wordt vanaf het moment waarop er een concrete maatregel moet worden ingevoerd. Sommige dossiers vergen moed, en daar blijkt de oppositie niet altijd over te beschikken. Elke fundamentele, essentiële maatregel wordt geblokkeerd door de oppositie."
Schuurmans ziet het anders: "Men verwijt de oppositie soms een vorm van onwil. Dat klopt niet, maar je moet wel bereid zijn om te praten en niet gewoon vasthouden aan wat de meerderheid beslist. Als men bereid is om echt te discussieren en tot een consensus te komen, ben ik ervan overtuigd dat er deze legislatuur in een aantal dossiers nog heel wat stappen kunnen worden gezet."
"Laat mij duidelijk stellen: de gemeenteraad werkt nog altijd, zij het vertraagd", concludeert Verstraete. "We hebben een soort van ondergrons bereikt, bevinden ons in het slechtste geval. Ik denk dat de oppositie haar verantwoordelijkheid moet opnemen. Die mensen zijn daar omdat ze verkozen zijn, en daar komt een politieke verantwoordelijkheid bij kijken. De inwoners van Schaarbeek verdienen beter, ik hoop dat de oppositie dat stilaan inziet."
Lees meer over: Schaarbeek , Politiek , gemeenteraad Schaarbeek