De gemeenteraad in Schaarbeek verloopt de laatste tijd nog zelden sereen. Woensdagavond was het een opmerking van schepen Adelheid Byttebier (Groen) die tot commotie leidde. Toen ze in de loop van de zitting een opmerking 'over een expo in Berlijn' maakte, schoot dat bij gemeenteraadslid Abobakre Bouhjar (PS) meteen in het verkeerde keelgat.
Verwijzing naar Berlijn in de jaren '30 leidt tot ophef op Schaarbeekse gemeenteraad
Aanleiding voor het dispuut was het moment nadat een aantal aanwezige burgers gemeenteraadslid Lucie Petre (Ecolo) - die de invoering van identiteitscontroles in de gemeenteraad op tafel legde - de rug hadden toegekeerd. Toen PS-gemeenteraadslid Abobakre Bouhjar dat tafereel met zijn smartphone wilde vastleggen, reageerde Adelheid Byttebier vrijwel meteen. Bouhjar: 'Zij richtte zich naar mij en zei: 'Dit is Berlijn 1934!'"
Bouhjar zegt dat hij in eerste instantie zijn oren niet geloofde. "Ik vroeg haar om te herhalen wat ze zonet gezegd had en daarop herhaalde ze diezelfde woorden nog eens."
Bouhjar vertelt dat hij vrijwel onmiddellijk excuses eiste, zoniet zou zijn fractie de zaal verlaten. "Die aanwezige mensen zijn geen nazi's."
De woordvoerster van Byttebier heeft donderdag een andere lezing van de feiten. "Mevrouw Byttebier zag hoe de PS-raadsleden enkele mensen uit het publiek aanmoedigden hun rug te keren naar een aantal leden uit de gemeenteraad. Toen mijnheer Bouhjar daar beelden van wilde nemen, deed dat de schepen denken aan een tafereel op een recente expo over de Tweede Wereldoorlog in Berlijn. Ze heeft die net bezocht en wilde hem gewoon waarschuwen en ontmoedigen om die beelden te verspreiden, omdat ze weleens in slechte aarde zouden kunnen vallen."
Het kwaad was op dat moment evenwel al geschied: de PS zag in de opmerking van Byttebier een regelrechte verwijzing naar de nazi’s. Toen het rumoer in de zaal alleen maar toenam, greep Byttebier naar de microfoon om zich te excuseren. "Bij het zien van mensen die hun rug draaien naar de bestuurders, kwam een andere foto bij mij in gedachten die genomen is op de plaats en het jaar dat u vermeldt”, sprak de schepen, in het Nederlands. Om vervolgens meteen haar excuses uit te spreken voor haar vergelijking.
In het Nederlands
Een boodschap die de aanwezige burgers en PS-leden amper tot rust bracht. Burgemeester Jodogne (DéFI) probeerde de situatie tevergeefs te bedaren. Toen zij het incident als gesloten beschouwde, verliet de PS de zaal, waarna de zitting moest geschorst worden.
Bouhjar, donderdag tegen BRUZZ: “Burgers voelen zich al maanden niet gehoord en blijven de gemeenteraadsleden daarop wijzen. Als een schepen dan eerst een dergelijke opmerking maakt en vervolgens excuses aanbiedt in het Nederlands, terwijl de meerderheid van de aanwezige burgers Franstalig is, dan is de maat vol.".
Excuses
Ongeveer een kwartier na de schorsing werd de gemeenteraad hervat en bood Byttebier nogmaals haar excuses aan, dit keer in het Frans. Ze ontkent tegenover de hele zaal het woord nazi gebruikt te hebben, “laat staan iemand met een nazi vergeleken te hebben.” De schepen verklaart dat het om een privé-discussie ging en betreurt dat haar woorden uit de context worden getrokken.
“De schepen heeft zich drie keer verontschuldigd, zowel in het Nederlands als in het Frans”, reageert haar woordvoerdster donderdag. “Ze heeft gezegd dat ze niet had moeten zeggen wat ze gezegd heeft, maar haar woorden werden volledig uit de context getrokken.”
“Ik weet niet op welke manier die boodschap uit de context getrokken zou kunnen worden”, reageert Bouhjar nog. “We weten allemaal wat er zich in 1934 in Berlijn heeft afgespeeld, ik heb gewoon herhaald wat ze tegen mij gezegd heeft.”
Lees meer over: Politiek , gemeenteraad Schaarbeek