De chaotische ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek legt de verdeeldheid tussen de meerderheidspartijen over het dossier helemaal bloot. CD&V en Open VLD wijzen Brussel met de vinger, PS, Ecolo en Groen kijken expliciet in de richting van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor.
Chaotische aanpak Paleizenstraat verdeelt federale meerderheid
Het Brussels Gewest en Schaarbeek gingen woensdag over tot de ontruiming van het pand in de Paleizenstraat waar wekenlang honderden mensen, voornamelijk asielzoekers, in erbarmelijke omstandigheden verbleven. De operatie verliep echter chaotisch: 163 mensen werden schijnbaar zonder voorafgaande verwittiging naar een hotel in het Vlaamse Sint-Pieters-Leeuw overgebracht, tientallen anderen moesten de afgelopen nacht op straat in Brussel doorbrengen.
De chaos beroert ook in de Kamer de gemoederen. CD&V-Kamerlid Franky Demon sprong donderdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de bres voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor, zijn partijgenote. Hij wees expliciet Brussel met de vinger. "Een scoutsleider had de ontruiming beter aangepakt", wierp hij Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) voor de voeten, tot jolijt van de rechtse oppositie. Minister van Defensie Ludivine Dedonder, nog een PS'er, kreeg eveneens een veeg uit de pan. "Sommige partijen komen elke week met het vingertje wijzen, maar Defensie blijft achter met de creatie van opvangplekken", vond Demon.
'Situatie laten escaleren'
Ook bij Open VLD, de partij van premier Alexander De Croo, is de blik op Brussel gericht. "Je brengt geen 163 asielzoekers onder in een hotel op het grondgebied van een ander gewest zonder de overheid daarvan op de hoogte te brengen", zei de liberale fractieleidster Maggie De Block, zelf gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De Croo gaf eerder al aan dat de ontruiming "niet gelopen is zoals het moet". Hij herhaalde dat in de Kamer, al gaf hij wel aan dat de gemaakte fouten niet per se bewust zijn gemaakt.
De linkerflank van de regering ziet de zaken helemaal anders, zo bleek. "De verantwoordelijkheid ligt bij het federale niveau: u bent verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, de opvangwet is daar duidelijk over", wierp Groen-Kamerlid Eva Platteau de Moor voor de voeten. "Wij leggen al een jaar lang oplossingen op tafel maar u kiest er telkens voor om de situatie verder te laten escaleren. Dit had vermeden kunnen worden als de regering daadkrachtig had opgetreden en taboes had laten varen."
PS'er Hervé Rigot bedankte zelfs de Brusselse regering, die "in plaats van te tweeten de verantwoordelijkheid heeft genomen om mensen uit een onaanvaardbare situatie te halen en een tijdelijke opvang te zoeken".
"Bepaalde partijen zitten duidelijk in campagnemodus, maar op een bepaald moment moet het federale niveau antwoorden vinden, of dat nu stemmen oplevert of niet."
'Hotels zijn geen duurzame oplossing'
De Moor zelf benadrukte dat haar diensten "niet rechtstreeks" betrokken waren bij de organisatie van de noodopvang van de bewoners van de Paleizenstraat, en dat hotelopvang "geen duurzame opvang is". Verder vermeed ze de controverse. "De operatie van de voorbije dagen is niet goed verlopen, maar we moeten nu vooruitkijken. Ik heb de voorbije maanden constructief samengewerkt met het Brussels gewest en de collega's van de federale regering en zal dat blijven doen."
Vooruit riep bij monde van Ben Segers op tot samenwerking. "Stop met vingerwijzen, werk samen, los het op."
Lees meer over: Politiek , Paleizenstraat , kraakpand paleizenstraat , Nicole De Moor , franky demon , Alexander De Croo , Hervé Rigot , Rudi Vervoort