Minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi) kondigt een wijziging van de gemeentewet aan, die de verloning beter moet regelen van burgemeesters of schepenen die langdurig ziek zijn. Recent was dat het geval bij Stéphane Roberti in Vorst. Hij was meer dan een jaar afwezig, maar ontving al die tijd wel zijn volledige loon.
Clerfayt wil loon langdurig zieke burgemeesters herzien
In Vlaanderen en Wallonië is de gemeentewet al eerder aangepast.
In Brussel deed zich het geval voor van Stéphane Roberti (Ecolo), titelvoerend burgemeester van Vorst. Hij werd ziek in november 2020 en bleef zijn ziekteverlof verlengen, tot hij begin februari dit jaar ontslag nam als burgemeester. Hij kreeg intussen zijn volle loon, betaald door de gemeente, en viel niet terug op de ziekteverzekering.
De gemeenteontvanger en gemeentesecretaris van Vorst vroegen eind vorig jaar een advies aan een advocatenkantoor en eisen nu, gesterkt door dat advies, 40.000 euro loon terug van Stéphane Roberti. Maar die weigert dat.
Het Brussels Gewest, de toezichthoudende overheid, is voorlopig niet van plan om tussenbeide te komen. Dat bleek vorige week in het Brussels parlement.
Nieuwe regels om discussie te vermijden
Volgens minister Bernard Clerfayt (Défi) is de gemeentewet weliswaar duidelijk: een burgemeester die langdurig ziek is, krijgt zijn volledig burgemeestersloon en valt niet terug op de ziekteverzekering. "Dat heb ik de gemeente ook laten weten." Het advies van het Brussels Gewest spreekt dus dat van het advocatenkantoor tegen.
Maar Clerfayt zegt dat hij niet bij machte is om de beslissing van de top van de Vorstse gemeenteadministratie terug te trekken. Dat is eerder een zaak van de arbeidsrechtbank.
Om dit soort discussies in de toekomst te vermijden, kondigt Clerfayt wel een wijziging aan van de gemeentewet. Die moet de verloning van langdurig zieke schepenen of burgemeester beter regelen. Hoe die regeling er dan precies zal uitzien, en of langdurig zieke mandatarissen dus minder loon zullen krijgen, vertelde Clerfayt er niet bij.
Het ontwerp van ordonnantie zal donderdag besproken worden door de regering. Daarna moet het naar de Raad van State en kan het worden goedgekeurd in het parlement.
Lees meer over: Brussel , Politiek , burgemeester , langdurige ziekte , loon burgemeester , Bernard Clerfayt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.