Close: 'Antwerpen zelfverklaarde hoofdstad van Vlaanderen, Brussel de echte'

BVR, TH
© BRUZZ
11/07/2021
Updated: 11/07/2021 13.38u

"Het Vlaamse plantje maakt deel uit van onze Brusselse plantentuin, en we gaan dat blijven koesteren, zodat het nog verder kan groeien." Dat zei burgemeester Philippe Close (PS) in zijn 11-julitoespraak in de plantentuin van Meise. Daarmee beklemtoonde hij de Vlaamse kant van de hoofdstad. "Brussel is ook deel van de 'parking'. Dat Antwerpen de zelfverklaarde hoofdstad is van Vlaanderen, weten we, maar Brussel is de échte hoofdstad."

"Het coronabeestje is tot veel in staat", begon Close zijn speech, "want het zorgt ervoor dat een Waal die al 40 jaar Brusselaar is, het genoegen heeft op de Vlaamse feestdag Vlamingen welkom te heten in Meise. Ik trek het nu wel wat in het belachelijke, maar ergens is dit hoe het zou moeten zijn. Dat we ons niet blindstaren op onze verschillen, maar dat we samen vooruit willen en in dialoog willen blijven gaan."

Vervolgens zette hij de Vlaamse kant van de hoofdstad in de verf. Hij had het onder meer over de kennis van het Nederlands, die erop vooruit is gegaan in de hoofdstad.

Meer Nederlands

"BRUZZ schreef het nog deze week; we kunnen niet ontkennen dat er hier meer Nederlands wordt gesproken dan pakweg twintig jaar geleden. Het alom gekende ‘je ne parle pas le néerlandais monsieur’ wordt schaarser en schaarser. De positie van het Nederlands is er duidelijk op vooruit gegaan", zei hij.

"Onze Nederlandstalige Brusselse cultuurhuizen hebben hier zeker en vast hun steentje toe bijgedragen. De Beursschouwburg, het Kaaitheater, of nog de AB, waarnaar trouwens gerefereerd wordt als de mooiste concertzaal ter wereld, zetten allemaal het Nederlands en de Vlaamse cultuur mee op de internationale kaart. Of denk ook maar aan de KVS die, in volle coronacrisis, het voortouw nam in het opzetten van testevents en daardoor een voorbeeld werd voor het hele land."

Succes van het onderwijs

Maar ook het Nederlandstalig onderwijs werd geprezen tijdens de 11-julitoespraak. "Heel wat gezinnen, waarvan een groot deel met migratieachtergrond, zien vandaag meer dan ooit het belang in van de kennis van het Nederlands en willen dat hun kinderen de taal machtig worden. Dit jaar al haalden we de kaap van 50 000 leerlingen in heel het gewest. Het Nederlandstalig Brussels onderwijs wordt zelfs een beetje het slachtoffer van zijn eigen succes. We hebben een tekort aan plaatsen, maar we bouwen nieuwe scholen en creëren extra plaatsen in bestaande scholen. Deze legislatuur creëren we niet minder dan 700 extra plaatsen in ons basisonderwijs, goed voor een capaciteitsverhoging van 21 procent! Dit is de grootste investering in Nederlandstalig onderwijs ooit door de stad gedaan."

In het Nederlands naar school gaan is zowel voor Brussel als voor henzelf een verrijking, stelt Close. "We zien een hele nieuwe generatie ketjes die de twee, meest gesproken, landstalen perfect beheersen en daarnaast ook nog vaak hun thuistaal onder de knie hebben. Die jongeren zijn vandaag ook vaak de Nederlandstalige stem binnen hun familie, de ‘flamands’. Dit zijn de nieuwe Brusselaars, de nieuwe Vlamingen van morgen. Sterke mannen en vrouwen op de toekomstige arbeidsmarkt."

Vlaams plantje

"En dat ze mooie dingen zullen én kunnen laten zien, daar twijfel ik niet aan", gaat Close verder. "Denk maar aan Vincent Kompany en Romelu Lukaku. Of nog Bilall Fallah, die samen met Adil El Arbi, nu de nieuwe Bad Boys-film regisseert. Twee succesvolle, internationaal bekende duo’s. En tiens, telkens een Brusselaar en een Antwerpenaar. Misschien een idee voor de toekomst. Of nog Zwangere Guy, wellicht wel de moderne Johan Verminnen, die met het Nederlands jongleert en wiens teksten een hele groep jongeren aanspreekt in Brussel, maar ook zeker daarbuiten."

Eindigen deed Close met een vergelijking met de plantenrijkdom in de tuinen van Meise. "Het Vlaamse plantje maakt deel uit van de Brusselse plantentuin. En, dat we die goed hebben verzorgd de voorbije jaren. We zijn er nog niet, daar ben ik me van bewust, maar we gaan onze Nederlandstalige kant blijven koesteren zodat die nog verder kan bloeien en zich kan blijven ontwikkelen".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni