Geen consultants meer aan het hoofd van de stedelijke vzw’s, en een beheersovereenkomst met de grootste organisaties. Zo wil burgemeester Philippe Close (PS) paal en perk stellen aan de wantoestanden bij Brusselse vzw’s.
Close wil vzw's aan banden leggen met beheersovereenkomst
De Brusselse burgervader komt in een interview met De Morgen terug op de recente onthullingen bij de vzw Gial, waar een consultant 18 jaar lang een directeursfunctie vervulde en daarvoor 1.000 per dag opstreek. “De hoogte van de bedragen zijn redelijk marktconform, de duurtijd van de overeenkomst met Leroy niet”, erkent Close.
Waar schepenen Lalieux (PS) en Ouriaghli (PS) te allen prijze willen vermijden om van een nieuw schandaal te spreken, vindt Close de hetze rond Gial wel “een smet op het imago van de stad.” Hij vindt het “geen goed idee” dat directeurs als zelfstandige betaald worden via een managementovereenkomst. Hij erkent wel dat er consultants bij zijn eigen Brussels Expo aan het werk zijn, maar “nooit met managementovereenkomst.”
Close benadrukt wel dat de problemen bij vzw’s zoals Gial nu aan de oppervlakte komen net omdat de stad haar vzw’s doorlicht. Er kunnen dus nog problematische elementen naar boven komen bij vzw’s die aan de stad verbonden zijn. “Het werk dat ik begonnen ben, schudt alles door elkaar. Het kan niet anders dan dat er nog iets zal bewegen.”
Hervorming afgerond
De hervorming die het stadsbestuur aankondigde, is ondertussen zo goed als af. Er verdwijnen 449 mandaten, waarvan 164 betaalde, en zeven vzw’s. De Stad ziet zo de vergoedingen jaarlijks dalen van 1,2 miljoen euro naar 500.000 euro.
Maar Close heeft nog andere maatregelen in gedachten. Hij wil, los van de audits, een beheersovereenkomst afsluiten met de grootste stedelijke structuren: de Brusselse Keukens, de vier ziekenhuizen, Brussels Expo en vroegmarkt Mabru. In zo'n beheerscontracten, waar bijvoorbeeld ook de MIVB of de VRT aan onderworpen is, worden de doelstellingen en de geldstromen duidelijk en contractueel vastgelegd.
'Niet altijd voorbeeldig gedragen'
Of zo'n beheersovereenkomst veel zoden aan de dijk zal brengen, is nog maar de vraag. Met de vzw Gial is er bijvoorbeeld al zo’n beheersovereenkomst, maar kunnen er toch vragen gesteld worden rond 2,2 miljoen euro aan onduidelijke facturen en de vergoedingen voor de consultant-directeur.
Close wil alleszins alles klaarstomen voor de verkiezingen, maar laat het aan de volgende meerderheid over om die beheersovereenkomsten af te sluiten. Of hijzelf en zijn partij daar zelf nog deel van zal uitmaken? “Ik zou zeer graag blijven, maar om te blijven moeten we ons voorbeeldig gedragen. En dat was in het verleden niet altijd het geval, daar moeten we eerlijk in zijn.”
DéFI-voorzitter Olivier Maingain is intussen niet mals voor de malaise bij het Brusselse PS-MR-stadsbestuur. "De stad Brussel is een staat binnen de staat", zei hij woensdag op de Franstalige radio. "Er is maar één bestuur dat de gewestelijke politiek systematisch blokkeert, en dat is de stad zelf. In de 18 andere Brusselse gemeenten zie je nergens dergelijke schandalen."
Lees meer over: Politiek , Philippe Close
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.