In 2015 kostten een viertal consultancycontracten Neo nog net geen een miljoen euro. Nochtans gaf Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in het parlement beduidend kleinere bedragen vrij. "Ik werd toen gevraagd naar personeelskosten, maar consultancy-contracten zijn bedrijfskosten."
Consultants kostten Neo bijna miljoen euro in 2015
Lees ook: Ook Neo werkt met dure consultants
Vrijdagochtend kwam aan het licht dat Neo net als de Brusselse vzw GIAL werkt met - dure - consultants. Neo maakt gebruik van consultants voor juridisch en financieel advies, en voor het dagelijkse administratief en operationeel beheer van de organisatie. Eén consultant was ook aan de slag als secretaris voor de raad van bestuur van Neo, en stond in voor het kasbeheer van de organisatie.
Voor het uitvoeren van "dagelijkse taken" betaalde Neo in 2015 nog net geen miljoen euro uit aan vier consultancybedrijven, zo blijkt uit een rapport van het Rekenhof uit december 2017."
Henri Dineur, ceo van Neo, benadrukt aan BRUZZ dat het gaat om hoogopgeleide profielen met veel ervaring, die dus ook veel geld kosten. Dat zij zich bij momenten ook moesten ontfermen over administratieve taken, had alles te maken met de complexe overgang van EXCS naar Neo, zegt hij.
Dineur stipt evenwel aan dat de contracten in kwestie de komende maanden opnieuw geëvalueerd zullen worden, dat op aanraden van het Rekenhof. Sommige consultants zullen ook aan de slag gaan als vaste werknemer bij Neo, zegt hij.
"Zij zullen daarbij loon inboeten," geeft Dineur toe.
'Geen personeelskost'
Eerder vroegen de parlementsleden Arnaud Verstraete (Groen) en Cieltje Van Achter (N-VA) Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) al naar de personeelskosten bij Neo. Die liet toen weten dat de bruto bezoldigingsbedragen in 2015 iets meer dan 36.000 euro bedroegen. Beduidend minder dan de 1 miljoen euro waar het Rekenhof gewag van maakt.
"Heeft Vervoort gelogen," vraagt Van Achter zich nu af. “Ik weet niet wat het ergste is, een minister-president die het parlement voorliegt of een minister-president die niet bereid is het parlement te informeren waaraan Neo de 52 miljoen euro middelen van het gewest besteedt."
"Deze minister-president weet het zogezegd niet wanneer zijn eigen ordonnanties met de voeten worden getreden," reageert Verstraete. "Of hij negeert dat bewust."
In een telefonische reactie zegt het kabinet-Vervoort dat hij zoals gevraagd de personeelskost heeft bekendgemaakt. En daar horen consultancy-contracten niet bij, luidt het. Dat is een bedrijfskost.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Neo , Henri Dineur
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.