Mogen parlementairen hun ambt combineren met dat van burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter? Daarover stemmen de Brusselse parlementairen vandaag/vrijdag. De voorstanders zien het als een belangrijk onderdeel van politieke vernieuwing. Politicoloog Herwig Reynaert (Ugent) nuanceert. “Een nieuwe politieke cultuur? Dat is een brug te ver.”
‘Decumul geen zaligmakende oplossing’
Na het Samusocialschandaal ontstond er een roep om politieke vernieuwing in Brussel. Een van de elementen daarvan zou ook een cumulverbod zijn voor burgemeesters en schepenen met een parlementair mandaat.
Om decumul gelijk te stellen aan politieke vernieuwing, gaat voor politicoloog Herwig Reynaert een stap te ver. “Langs de ene kant heeft cumuleren niet noodzakelijk een effect op de kwaliteit van het werk. Er zijn voldoende politici met verschillende mandaten die uitstekend werk leveren.”
"Je kan je wel afvragen in welke mate het nog realistisch is om verschillende functies te combineren. Het burgemeesterschap is bijvoorbeeld technischer en complexer geworden dan tien jaar gleden," aldus Reynaert. "De vraag is dan of iemand voldoende tijd heeft om al het werk gedaan te krijgen.”
Daarnaast kan het verbod op cumuleren volgens de professor ook kansen bieden aan jonge mensen met politieke ambities. Zij kunnen namelijk de plekken innemen van postjes die vrijkomen.
Wat volgens Reynaert ook zeker in overweging genomen moet worden is een vermindering van het aantal parlementsleden. “In België zijn we over het algemeen rijkelijk bedeeld met politieke mandatarissen. Andere landen tonen dat het ook met minder kan. Dan kan je je afvragen: als het evengoed werkt met minder, waarom niet?”
Lees meer over: Brussel , Politiek , decumul , Herwig Reynaert
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.