Zo'n 450 tot 500 militanten van Défi zijn zondag in Schaarbeek samengekomen voor de nieuwjaarsreceptie van de partij. Die receptie stond in het teken van de voorbereiding van de verkiezingen van 2018 en 2019. De partij heeft een charter uitgewerkt en wil zich vooral profileren als de partij van het sociaal-liberalisme die pleit voor "nieuwe evenwichten". Tegelijk pleit de partij voor een "institutionele pauze" tot 2030.
Défi pleit voor 'institutionele pauze' tot 2030
Die nieuwe evenwichten moeten volgens partijvoorzitter Olivier Maingain gepaard gaan met een betere "erkenning" van het individu, te beginnen op het vlak van werk. De partij koppelt daar meteen een aantal voorstellen aan, gaande van een fiscale vereenvoudiging tot lagere loonlasten en extra aandacht voor kleine en middelgrote ondernemingen.
De partij pleit ook voor een meer circulaire economie en schuift ook daar een aantal denkpistes naar voor, zoals de vervanging van de TVA (btw) door een TVE, een 'Taxe à la Valeur Energétique ajoutée' een belasting op de toegevoegde energiewaarde. Die piste wil de partij verder uitdiepen met wetenschappers.
'Institutionele pauze'
Verder wil de partij werk maken van een beter beheer van de Waalse en Brusselse instellingen en van een meer participatieve democratie. Het communautaire is niet helemaal van de radar verdwenen, maar krijgt toch een minder prominente plaats in het nieuwe charter.
Meer zelfs, de partij pleit voor een "institutionele pauze" tot in 2030 om zo opnieuw 'consistentie' te geven aan het federalisme dat zich moet herstellen na de door Défi verworpen zesde staatshervorming.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Olivier Maingain
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.