Patrick Dewael (Open VLD) bij de eedaflegging van de Kamerleden op 20 juli 2019

| Patrick Dewael (Open VLD) bij de eedaflegging van de Kamerleden op 20 juni 2019.

Dewael omzeilt discussie rol Van Langenhove, Khattabi legt eed af

Thijs Roelen
20/06/2019

Federaal parlementslid Patrick Dewael (Open VLD) zit de eedaflegging van de Kamerleden voor vanop zijn eigen stoel in het halfrond. Zo omzeilt hij een discussie tussen Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) en de Kamerleden die niet met hem vooraan de eed willen afleggen.

Volgens het reglement van de Kamer wordt de eedaflegging voorgezeten door de uittredende Kamervoorzitter. Maar Siegfried Bracke (N-VA) werd niet herkozen en dus wordt hij vervangen door Patrick Dewael van Open VLD, de man met de meeste anciƫnniteit in de nieuwe Kamer. Hij wordt bijgestaan door de jongste twee leden van de nieuwe Kamer. Dat zijn Melissa Hanus (PS) en Dries Van Langenhove (Vlaams Belang).

Toen Dewael het woord nam, kondigde hij direct aan dat hij de plechtigheid vanaf zijn vaste zetel in de Kamer zal doen. "Omdat dat de enige plaats is die de kiezer mij heeft toebedeeld. En dat geldt voor ons allemaal." Ook Van Langenhove en Hanus bleven op hun zetel zitten. Om praktische redenen stond Dewael later wel vooraan in het halfrond, maar niet op de voorzittersplaats.

Khattabi legt eed af

Zo ontmijnde hij een gevoelige situatie. De prominente rol van Van Langenhove in de ceremonie deed verschillende partijen vooraf huiveren. Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi zei al dat ze de eed tijdens de installatievergadering van de nieuwe Kamer niet wilde afleggen indien Dries Van Langenhove tijdens die ceremonie een prominente rol zou krijgen. "Zijn inverdenkingstelling wegens vermeende inbreuken op onder meer de racismewet, de negationismewat en de wapenwet dreigt het imago van de Kamer nog verder te bezoedelen", zegt Khattabi.

Het manoeuvre van Dewael bleek voldoende om haar haar mening te doen herzien. "Dank aan de voorzitter voor zijn subtiliteit. Door niet zelf naar de voorzittersplaats te gaan, hoeven zijn assistenten dat ook niet. Ik zal de eed afleggen met eer en trots."

Kandidaat-voorzitster

Khattabi's Ecolo-Groen partijgenote Tinne Van der Straeten was ook tevreden met de de creatieve oplossing van Dewael. "Zeer inventief gevonden van hem en een juiste lezing van het reglement", aldus de Brusselse.

Van der Straeten werd eerder vandaag door haar partij voorgedragen als kandidaat-Kamervoorzitster tot er een nieuwe meerderheid is. "Ik hou heel erg van het parlement en ben heel blij dat mijn fractie mij heeft voorgedragen", aldus Van der Straeten. "Dit parlement kan zeker bruggenbouwers gebruiken en dat dragen wij als Ecolo-Groen-fractie uit in al onze genen."

Van der Straeten legde haar eed eerst in het Nederlands af. Een ander Nederlandstalig parlementslid uit Brussel, Maria Vindevoghel (PVDA), deed dat ook. Beiden raakten verkozen op een Franstalige lijst, maar worden nu tot de Nederlandse taalgroep gerekend, die nu 89 in plaats van 87 leden telt.

Rode driehoek

Alle Franstalige parlementsleden buiten die van CDH droegen uit protest tegen de gegroeide aanwezigheid van Vlaams Belang (van 3 naar 18 zetels) en de ceremoniƫle functie van Van Langenhove bij de eedaflegging een omgekeerde rode driehoek op hun kleding. Met die rode driehoek protesteren ze tegen extreemrechts. De rode driehoek is sinds de Tweede Wereldoorlog een symbool van verzet. In de concentratiekampen werden politieke gevangenen - veelal verzetsstrijders - verplicht om het symbool te dragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Dries Van Langenhove , Zakia Khattabi , federaal parlement

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni