| Victoria Austraet (DierAnimal) in het Brussels Parlement.

DierAnimal geeft regering voordeel van de twijfel ondanks onverdoofd slachten

Eva Christiaens
© BRUZZ
22/07/2019

Het voordeel van de twijfel, zo omschrijft Victoria Austraet (DierAnimal) haar stem voor het Brusselse regeerakkoord. Als éénvrouwfractie voert ze de komende vijf jaar oppositie voor de dieren in ons gewest. “Dierenwelzijn mag niet zomaar een uithangbord zijn om verkozen te worden.”

Met de hakken over de sloot won DierAnimal eind mei één zetel in het Brussels parlement. De 1,2 procent van de stemmen konden ze koppelen aan de lijstscore van de uiterst linkse PTB. Het zitje ging naar Victoria Austraet, die er nu schommelt tussen kritisch en optimistisch.

U stemde voor het regeerakkoord. Bent u dan tevreden met de plannen van de nieuwe regering?

Austraet: “Ik vind het akkoord heel beperkt als het gaat om dierenwelzijn, maar tijdens de kiescampagne hadden een aantal partijen wel goede plannen om dierenwelzijn te verhogen. Ik geef hen daarom het voordeel van de twijfel. Als iedereen in de oppositie telkens uit principe zou tegenstemmen, zijn we weinig constructief bezig. Ik geef hen een vertrouwensstem om te kijken hoe het de komende vijf jaar loopt.”

Uiteindelijk is er net geen pagina van het akkoord aan dierenwelzijn gewijd. Welke zaken ontbreken daar volgens u?

“Over een verbod op onverdoofd slachten wordt niets gezegd. Dat is absoluut problematisch, want Brussel is het enige gewest waar dat nog altijd is toegelaten. Er staat ook niets geschreven over de toeristische paardenkoetsen die nu nog altijd in het centrum mogen rondrijden.

"Tijdens de kiescampagnes ging het bij iedereen over dierenwelzijn. De echte plannen zijn nu heel beperkt."

Victoria Austraet, DierAnimal

Victoria Austraet, kandidaat voor DierAnimal

“Bij andere maatregelen hadden ze dan weer verder kunnen gaan. De regering wil bijvoorbeeld onderzoeken of ze vergunningen kan uitschrijven aan houders van huisdieren. Goed, maar ik vind dat huisdieren gewoonweg niet verkocht zouden mogen worden. En het gaat wel over duurzame voeding, maar nergens wordt gesproken over de ravages die de intensieve veeteelt teweegbrengt. Er is nog veel meer nood aan transparantie over wat we eten. Dan denk ik in termen van de impact op het milieu, maar evengoed naar het dierenleed dat erbij komt kijken. Dat zou op elk product aangeduid moeten staan.”

De groene meerderheidspartijen waren in het verleden nochtans voorstander van een verbod op onverdoofd slachten. Hebben zij te weinig op tafel geklopt?

“Dat is exact wat ik hen heb gezegd in het parlement: het ontbreekt hen aan politieke moed. Tijdens de kiescampagnes ging het bij iedereen over dierenwelzijn, waarschijnlijk omdat mensen daar gevoelig voor zijn. Maar het mag niet zomaar een uithangbord zijn om verkozen te worden.

“De PS, one.brussels en Défi wilden bijvoorbeeld alle drie plantaardige proteïnen promoten in schoolkantines en openbare keukens. Nu staat dat niet meer op papier. Ik ben erg teleurgesteld dat ze hun eigen, gemeenschappelijke plannen niet meer willen uitvoeren.”

Behalve dierenwelzijn ijvert uw partij ook voor het milieu. Toont de regering daar voldoende ambitie?

“Dat de regering de plaats van de auto wil verkleinen om de uitstoot te verlagen, vind ik een goede zaak, maar het is jammer dat het allemaal op lange termijn is voorzien. Brussel wil als eerste gewest in ons land koolstofneutraal zijn. Dat geeft een sterk signaal, maar het mag geen mooie belofte blijven. Al wil ik wel een positieve boodschap brengen. Ik blijf kritisch en heb zeker oog voor de tekorten in het akkoord, maar ik wacht de plannen de komende vijf jaar gaandeweg af.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , DierAnimal , Victoria Austraet , regeerakkoord , verkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni