Els Ampe (Open VLD) is het enige parlementslid uit Brussel dat de verplichte mandatenlijst niet heeft ingediend. Ze deed ook geen aangifte van haar vermogen. Dat blijkt uit de mandatenlijst die het Rekenhof publiceert.
Els Ampe diende geen mandaten- en vermogensaangifte in
Het Rekenhof buigt zich elk jaar over de mandatenlijst van politieke mandatarissen, kabinetsleden, hoge ambtenaren en bestuurders. Sinds vorig jaar moeten sommigen ook een vermogensaangifte doen.
De lijst die deze maandag gepubliceerd werd (voor mandaten uit 2019) toont alvast dat steeds minder mensen in inbreuk zijn. Het aantal aangifteplichtige personen dat geen mandatenlijst indiende daalde bijvoorbeeld tot 0,5 procent (55 ontbrekende aangiften in heel België). Vorig jaar verzuimde 1,6 procent nog om die lijst in te dienen (163 aangiften).
Negen Brusselse inbreuken
In Brussel zijn dit jaar negen personen in inbreuk, leert de lijst van het Rekenhof. De enige bekende naam op die lijst is die van huidig Vlaams parlementslid Els Ampe (Open VLD). De liberale politica staat zowel op de lijst van personen die geen mandatenlijst indienden als op die van mandatarissen die de verplichte vermogensaangifte niet deden. Ze is ook het enige parlementslid uit Brussel op de lijst.
We konden Ampe maandagochtend nog niet bereiken voor een reactie.
De andere namen uit Brussel waren vaak kabinetsmedewerker in 2019 en staan enkel op de lijst van personen die geen mandatenlijst indienden.
Het Rekenhof laat nog weten dat het niet te streng wil zijn met mensen die hun aangifte te laat indienden. Die krijgen geen boete. Wie helemaal niet indiende krijgt wel een boete tussen 100 en 1.000 euro.
De instelling benadrukt verder dat ze veel energie stak in correcte lijsten. Toch kan het Rekenhof nog steeds niet garanderen dat de lijsten foutloos zijn. "De volledigheid en correctheid van de aangifte blijft de eindverantwoordelijkheid van de aangifteplichtige."
Te laat
Cumuleo, dat ijvert voor meer transparantie in het politieke bestuur, protesteert ondertussen tegen de laattijdige publicatie van de mandatenlijsten. De organisatie, die een databank met mandaten beheert, ziet er een politiek manoeuvre in om de impact van de transparantieverplichting te verkleinen.
De volledige lijst van mandatarissen die hun verplichte aangifte niet invulden, vind je hier.
Lees meer over: Brussel , Politiek , mandatenlijst , Els Ampe , Rekenhof
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.