Jan Wostyn en Els Ampe

| Jan Wostyn en Els Ampe bij de voorstelling van Voor U in december 2023.

Vista stapt uit Voor U: 'Komen liever met ons eigen verhaal'

TB
© BRUZZ
06/08/2024

De Vlaamsgezinde partij Vista werkt niet meer samen met de nieuwe politieke beweging Voor U, dat als kopstuk Els Ampe heeft. “Het werd te veel een echte partij.”

In juni trok ex-Open VLD’er Els Ampe naar de kiezer met Voor U, een nieuwe politieke beweging. Voor U is naar eigen zeggen geen traditionele partij, maar een politiek platform voor kleinere partijen en onafhankelijke politici. Ze hadden geen gezamenlijk kiesprogramma, maar schaarden zich achter twaalf 'werken’, zoals ‘We beperken de overheid tot haar kerntaken’ en ‘De macht dichter bij u’.

Bij die kleine partijen zit onder meer Vrijheid, de libertaire partij Volksliga en de boerenpartij GBVV (Gezond BurgerVerstand Vlaanderen). Maar de bekendste lidpartij was ongetwijfeld Vista. Die partij werd opgericht in 2021 door Tom Garcia en de Vlaamse Brusselaar Jan Wostyn. Vista profileert zich als een “Vlaams, sociaal en progressief alternatief.”

“Wij hebben goed samengewerkt, maar het was altijd een beperkt verhaal. We trokken samen met Voor U naar de kiezer op 9 juni, wat daarna gingen komen zouden we ook daarna bekijken”, reageert Jan Wostyn aan BRUZZ. “De partij heeft daarop nagenoeg unaniem beslist om niet verder te gaan met Voor U. Wat ons betreft was de appetijt verdwenen, wij komen liever met ons eigen verhaal.”

“Oorspronkelijk was Voor U bedoeld als een platform waar verschillende burgerpartijen aan zouden deelnemen. Maar dat evolueerde gaandeweg meer richting één partij, dat was voor ons niet de bedoeling”, zo voegt Wostyn eraan toe. “We zijn bondgenoten in de strijd tegen de particratie, maar gaan nu onze eigen weg.”

'Geen drama'

De andere lidpartijen van Voor U zien wel nog toekomst in de samenwerking. “Wij komen samen op in oktober, wat daarna komt zien we wel. Opgaan in Voor U is voor ons wel een optie”, zo klinkt het bij advocaat Michael Verstraeten, voorzitter van de partij ‘Vrijheid’. Ook de libertairen en de boerenpartij komen nog op onder Voor U-vlag, zo bevestigt Els Ampe, voorzitter van Voor U.

Voor haar is de politieke split met Vista "geen drama."

“Vista was altijd al eerder links-liberaal, de rest van de leden van Voor U is eerder voorstander van het vrijemarktliberalisme. Ik zie ons meer als de Nederlandstalige MR, en we kunnen ook in die richting opschuiven nu Vista er niet meer bij is", aldus Ampe. "Ik heb goed samengewerkt met Vista en Jan Wostyn, en wens hun ook succes toe. Ik zie in Vlaanderen plaats voor ons beiden, want we staan allebei voor een oprechte politiek die vertrekt vanuit de burger."

Brussel-Stad

Beide politieke bewegingen zijn alvast van plan om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. “We komen met Vista zeker op in Mechelen en Merchtem, en bekijken nog of we elders lijsten indienen, bijvoorbeeld in Brussel. De timing van de gemeenteraadsverkiezingen is daarbij wat ongelukkig, zo vlak na de nationale."

Ook Voor U zal in heel wat gemeenten op de stembiljetten staan: “Wij hebben lijsten in heel wat gemeenten, in elke Vlaamse provincie wel een paar.” Opvallend genoeg ook in Mechelen, waar Voor U en Vista tegenover elkaar zullen staan.

Ook in twee Brusselse gemeenten doet de partij mee, maar wel als onderdeel van andere lijsten. Zo staat Anahita Kazemi op plaats 6 van de lijst MR+ in Brussel-Stad: een lijst met Frans- en Nederlandstalige liberalen. Els Ampe, die zelf ook in Brussel-Stad woont, mag van Open VLD niet op die lijst. Zij liet weten sowieso te focussen op de federale politiek en haar voorzitterschap.

Ava Basiri, op 9 juni nog Voor U lijsttrekker voor het Brussels Gewest, komt in Schaarbeek mee op onder de naam ‘1030Ensemble’, de scheurlijst van voormalig MR-gemeenteraadslid Georges Verzin.

'Flandris-fonds'

Voorts kwam Wostyn in Knack met een opvallende oplossing voor de budgettaire problemen in Brussel. “Ik zie heil in een ‘Flandris’-fonds, naar analogie van Beliris. Daarbij zou Vlaanderen, in samenspraak met Brussel, investeren in projecten die voordelen opleveren voor Brusselaars en Vlamingen.”

Volgens Wostyn is Vlaanderen namelijk het enige bestuursniveau met de financiële draagkracht om Brussel uit de nood te helpen. “Brussel moet 1,3 miljard besparen op een begroting van 7 miljard. Die inspanning kan het Gewest niet alleen dragen. Ik heb ook weinig vertrouwen dat een Brusselse regering met PS, Groen en Open VLD de nodige stappen daartoe zal zetten”, zo legt Wostyn zijn redenering uit. “En het federale niveau moet zelf besparen.”

Daarnaast heeft de Vlaamse Gemeenschap daar ook zelf belang bij: “Het is toch absurd dat Vlaanderen, behalve voor onderwijs, zo weinig te zeggen heeft in zijn eigen hoofdstad. Ik stel trouwens geen transfer voor, het fonds zou Vlaanderen medezeggenschap geven over waar het geld terecht komt.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni