Verschillende steunpakketten, andere regels voor de handelaars en wel of geen mondmaskerplicht op straat: de 19 Brusselse gemeenten hebben elk een eigen aanpak ontwikkeld om de coronacrisis het hoofd te bieden. Voor Brussels parlementslid Els Rochette (one.brussels) is de variëteit er te veel aan. “De wildgroei van gemeentelijke coronamaatregelen moet stoppen”
Els Rochette vraagt Vervoort om corona-aanpak gemeenten te coördineren
Rochette richt zich met haar oproep tot Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). “Er zijn verschillende regels voor handelszaken, verschillende regels over de openstelling parken, verschillende economische steunpakketten en de communicatie loopt door elkaar”, zegt ze. “Verwarring alom. Eén systeem voor iedereen is veel gemakkelijker en veel duidelijker. Het gewest moet de maatregelen coördineren.”
Ze noemt het voorbeeld van de mondmaskers tekenend, die intussen in vier Brusselse gemeenten verplicht zijn in de openbare ruimte. “Waar moet het wel en waar moet het niet? Dit krijg je niet uitgelegd aan de Brusselaar”, zegt Rochette. “De ‘concurrentie’ tussen gemeenten is een slechte zaak. Het is net nodig de krachten te bundelen. We moeten dit gewest als één geheel benaderen, als één wereldstad.”
Rochette vraagt Rudi Vervoort als minister-president om ervoor te zorgen dat de gemeentelijke maatregelen niet conflicteren. “Graag hoor ik wat het gewest gaat doen om de aanpak van de crisis door de gemeenten te coördineren”, besluit ze.
Minister-president Vervoort was nog niet bereikbaar voor een reactie.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Els Rochette
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.