Burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS) vindt de ‘decumul light’ die zijn partij gisteren goedkeurde op een statutair congres geen flauw afkooksel van het origineel. Kir is ervan overtuigd dat dit een nieuwe wind kan doen waaien binnen zijn partij. Voorts vindt hij dat ex-burgemeester Yvan Mayeur en gewezen Brussels OCMW-voorzitster Pascale Peraïta hun vergoedingen moeten terugbetalen, zo zegt hij aan BRUZZ.
Emir Kir (PS): ‘Mayeur en Peraïta moeten vergoedingen terugbetalen'
PS-voorzitter Elio Di Rupo wilde met de invoering van een totale decumul een krachtig signaal stellen tegenover de kiezer. Ook de properehandenbeweging #Grouponsnousetdemain was voorstander van het idee. “Eén persoon met één mandaat voor één loon. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?”, vroegen de leden zich af, maar die gedachte werd op het statuair congres van de partij niet door iedereen gedeeld.
Een deel van de achterban kon zich (nog) niet verzoenen met een totale decumul en dus keurde een nipte meerderheid van 52 procent een ‘decumul light’ goed. Daarin blijft het idee van één loon behouden, maar wordt het voor parlementsleden wel nog mogelijk om burgemeester, OCMW-voorzitter of schepen te zijn in een kleine gemeente met maximaal 50.000 inwoners.
‘Einde maken aan exuberante vergoedingen’
Emir Kir (PS), federaal parlementslid en burgemeester in Sint-Joost-ten-Node, ziet de ‘decumul light’ allesbehalve als een mislukking. “Dit is meer dan een stap in de goede richting”, zo stelt de burgervader van de gemeente van ruim 27.000 inwoners.
“De mensen liggen vooral wakker van de overdreven vergoedingen, niet zozeer van het aantal mandaten. Als ik praat met inwoners, dan krijg ik steeds dezelfde opmerking te horen: er moet een einde gemaakt worden aan die exuberante vergoedingen.”
“Op zich is het niet vreemd dat een burgemeester van een stad ook nauw betrokken is bij de werking van bijvoorbeeld het OCMW. Sommige mandaten kunnen niet los gezien worden van het publieke ambt dat je uitoefent. Alleen moet daar geen extra vergoeding tegenover staan.”
‘Niet iedereen over dezelfde kam scheren’
Verder windt de burgemeester geen doekjes rond de wantoestanden bij daklozenorganisatie Samusocial.
Over zijn ex-partijgenoten zegt hij: “Mayeur en Peraïta hebben fouten gemaakt. Zij zouden elke cent die ze bij Samusocial hebben verdiend, moeten terugbetalen, maar dat wil niet zeggen dat we iedereen nu over dezelfde kam moeten scheren.”
“We werken hard aan een zuivere en transparante politiek. De werkgroep Goed Bestuur is daar een mooi voorbeeld van. Hopelijk kan het vertrouwen van de bevolking in de politiek snel hersteld worden, al ben ik redelijk zeker dat dit zal lukken.”
Of we op weg zijn naar een politiek zonder schandalen, wil Kir wel niet gezegd hebben. “Mensen blijven mensen, of ze nu lid zijn van de PS of niet, en dus zullen er altijd fouten gemaakt worden. Het is aan ons om de wegen daar naartoe zo goed mogelijk te controleren.”
‘Di Rupo feliciteren’
Hoewel duidelijk is geworden dat ook bij andere partijen het gegraai welig tierde, zijn het vooral de Franstalige socialisten die in de klappen delen.
Uit een vertrouwelijke peiling in opdracht van MR van afgelopen weekend haalt de partij in Wallonië nog slechts 16 procent, en moeten de socialisten met lede ogen aanzien hoe de PTB met 24,9 procent de grootste partij wordt.
De situatie in het zuidelijke deel van ons land is voor de PS evenwel nog niets in vergelijking met Brussel. Daar ligt de partij met elf procent helemaal tegen het canvas. Er wordt openlijk getwijfeld aan de houdbaarheidsdatum van Elio Di Rupo, maar Kir ziet daar geen reden toe.
“We moeten Elio Di Rupo feliciteren met het goede werk dat hij in zijn periode als voorzitter al verricht heeft. We zijn ook een democratische partij waarbij de leden beslissen over wie er voorzitter wordt. Als hij voorzitter is, dan wil dat zeggen dat het merendeel van de militanten nog altijd achter hem staat.”
Samusocial
Hoe transparant is het beleid?
Lees meer over: Politiek , Samusocial , Hoe transparant is het beleid?
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.