De Europese Commissie heeft een verbod ingesteld op het gebruik van de Chinese app TikTok op alle apparaten van de organisatie. De maatregel moet de Commissie en het personeel beschermen tegen de toenemende cyberdreigingen en -incidenten.
Europese Commissie verbiedt TikTok op al haar apparaten, ook bij werknemers
Lees ook: TikTok opent Belgisch kantoor in Brussel
De raad van bestuur van de Europese Commissie heeft beslist dat het personeel de TikTok-app moet verwijderen van alle persoonlijke en bedrijfsapparaten die zijn ingeschreven bij de Commissie. Werknemers moeten de app ook van hun persoonlijke apparaten verwijderen als ze werkgerelateerde apps op hun smartphone geïnstalleerd hebben.
“De Commissie wil haar personeel goed beschermen tegen de toenemende cyberdreigingen en -incidenten", staat te lezen in een persbericht. "Het is dan ook onze plicht om zo vroeg mogelijk te reageren op potentiële cyberwaarschuwingen." Ook andere apps worden nauwlettend in de gaten gehouden.
Toenemende bezorgdheid
Overheidsdiensten vermoeden al langer dat geheime diensten vooral mensen met hoge politieke functies afluisteren. Sinds december is TikTok ook in de Verenigde Staten verboden op alle apparaten van de federale overheid. Het verbod kwam er uit vrees voor mogelijke spionage door China, waar het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, is gevestigd. Ook de Europese Commissie vermoedt dat de Chinese overheid via TikTok zou kunnen spioneren bij hoge ambtenaren.
Andere Europese instellingen, waaronder de Europese Raad en het Europees Parlement, zouden om diezelfde reden een TikTok-verbod overwegen.
Datalek
TikTok wordt momenteel ook onderzocht door de Europese gegevensbeschermingsautoriteit in Ierland wegens een mogelijk onrechtmatige overdracht van gegevens van Europese burgers naar China.
Begin november gaf het bedrijf namelijk toe dat sommige van zijn in China gevestigde werknemers toegang hadden tot Europese TikTok-gebruikersgegevens. In een poging om de gemoederen te sussen, kondigde het bedrijf vorige week aan te onderzoeken of het de gegevens van Europese gebruikers in drie datacentra in Europa kon bewaren.
Lees meer over: Brussel , Politiek , TikTok , Europese Commissie