Fadila Laanan: 'Stop de vervlaamsing van Bozar'
Lees ook: Tuymans lokt 70.000 mensen naar Bozar
"Bozar is een federale instelling, maar toch stel ik een sterk (taal-)onevenwicht vast," stelt Laanan dinsdag vast in La Libre Belgique. "Vooral wat betreft de beeldende kunsten zit Bozar in een situatie van een excessieve vervlaamsing. Misschien is deze situatie te wijten aan de vele wissels binnen het departement Bozar Expo. Maar het is duidelijk: Vlamingen zijn beter bediend dan wij," zegt Laanan.
"Ik heb dat laten weten aan onze secretaris-genaal (van de Franse Gemeenschap; hij was vroeger kabinetschef van Elio Di Rupo, red.) Frédéric Delcor, die zetelt in de Raad van Beheer van Bozar. Er moet een beter evenwicht komen. Het is niet normaal dat we de aanwezigheid van onze artiesten en onze ideeën duur moeten betalen," aldus Laanan in La Libre.
Over welke kunstenaars ze het precies heeft, zegt de minister er niet bij. Gevraagd om meer toelichting wenste ze dinsdag niet te reageren.
Ze zegt dat kunstencentrum Wiels helemaal niet met dergelijke problemen kampt, en dat terwijl de Franse Gemeenschap 150.000 euro subsidies verleent en de Vlaamse Gemeenschap 600.000. Die ploeg levert volgens de minister uitstekend werk, met een goed taalevenwicht en aandacht voor de buurt.
Verrast
Bozar is verrast door de kritiek. Het kunstencentrum heeft inderdaad een paar grote Vlaamse namen tentoongesteld het voorbije jaar, zoals Luc Tuymans en Wim Delvoye. "Maar er was ook een expo van de Waalse kunstenaar Maurice Friedman en binnenkort stelt Jérôme Latteur tentoon."
"Ik denk zo aan een lijstje van honderd kunstenaars die bij ons aan bod zijn gekomen, en daar zijn erg veel Brusselaars en Walen bij," zegt directeur Paul Dujardin aan brusselnieuws.be. "Voor mij is dit een misverstand. Een minister ontmoet natuurlijk veel mensen en hoort dus ook wel personen die klagen."
It's the economy
Dujardin geeft toe dat nogal wat grote namen die in het recente verleden aan bod kwamen Vlamingen zijn.
"Maar daar speelt ook een economische realiteit. Vlaanderen investeert vele keren meer in cultuur dan Wallonië. Dat resulteert uiteindelijk ook in meer kunstenaars van een bepaald niveau in een aantal sectoren. Neem nu Anne Teresa De Keersmaeker. Zonder belangrijke steun in de jaren tachtig zou die niet staan waar ze nu is: aan de wereldtop. En wat Tuymans betreft: die ziet zichzelf toch veel meer als internationale dan als Vlaamse kunstenaar!"
De Bozarbaas huivert alvast van het idee dat de politiek impliciete quota zou naar voor schuiven. "Dan hebben we een echt probleem. We willen geen culturele wafelijzerpolitiek. De keuze moet nog altijd over kwaliteit gaan."
Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.