Dinsdagavond keurt de gemeenteraad van Evere naar alle waarschijnlijkheid de begroting voor 2019 goed. Die was ruim een jaar na de verkiezingen nog niet in orde omdat het vereiste driejarenplan ontbrak. De gemeente kon hierdoor niet investeren in bijvoorbeeld scholen of kinderdagverblijven. Nu heeft de meerderheid wel zo'n plan, en het kreeg al een positief advies van het Gewest.
Gemeente Evere heeft eindelijk begroting
Evere is één van de tien Brusselse gemeenten die onder voogdij staat van het Brussels Gewest. Dat wil zeggen dat de gemeente van titelvoerend burgemeester en minister-president Rudi Vervoort (PS) financiële steun krijgt om haar begroting op orde te brengen. In ruil moet Evere een financieel driejarenplan voorleggen, waarin ze aantoont hoe ze uit de rode cijfers wil geraken.
Net dat plan ontbrak. De gemeente had namelijk geen budgettair antwoord op de grotere pensioenkosten van haar personeel, iets waar veel gemeenten mee worstelen. Daardoor kon Evere geen plan opmaken om tegen 2021 een begroting in evenwicht te hebben. En omdat er geen plan was, kon het Gewest ook niet instemmen met de begroting voor 2019.
'Goed plan'
Nu heeft het Everse college wel zo’n driejarenplan. Zowel meerderheid als oppositie willen voorlopig niets kwijt over de inhoud ervan, maar een bron dichtbij het dossier spreekt van "een goed plan, waarbij tal van maatregelen worden genomen aan de inkomsten- en de uitgavenzijde.”
Meer nog: het begeleidingscomité – waar zowel Gewest als gemeente inzitten – heeft al een positief advies gegeven. Hierdoor is de stemming deze dinsdagavond in de gemeenteraad eerder pro forma. Zelfs als alle oppositieleden tegenstemmen, is er nog een meerderheid om het plan goed te keuren.
Erna wordt het plan nog ter finale goedkeuring voorgelegd aan het Gewest, maar gezien dat eerder al een positief advies gaf, is ook dit een formaliteit.
Vers geld
Hierdoor heeft Evere, ruim een jaar na verkiezingen in 2018, eindelijk een begroting. Het beleid dat de gemeente wil voeren, krijgt hierdoor concreet vorm. Een goedgekeurde begroting betekent immers dat er geld kan vrijgemaakt worden voor nieuwe projecten, zoals scholen, kinderdagverblijven of een personeelsuitbreiding.
Omdat 2019 al bijna voorbij is, komt de begroting van 2020 al in zicht. “Voor dat jaar heeft de gemeente ons verzekerd van een snellere uitvoering van haar verplichtingen”, zei bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) dinsdagmorgen in de commissie Binnenlandse Zaken, als antwoord op een vraag van Mathias Vanden Borre (N-VA).
Uit dat antwoord bleek ook dat de 10 gemeenten onder voogdij in 2019 voor bijna 85 miljoen euro leningen hebben lopen bij het Gewest. Dit geld hoeven zij bij gezond financieel beheer niet terug te geven.
Lees meer over: Evere , Politiek , gemeentepolitiek , begroting 2019 , voogdij
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.