Na de voorstelling van het budget van de Stad Brussel, volgt traditiegetrouw de kritiek van de oppositie. Dat is ook bij de nieuwe, roodgroene meerderheid niet anders. Open VLD en MR hekelen de verhoogde uitgaven van 17 miljoen euro en spreken van 'duur cliëntelisme'. Voor N-VA kan het dan weer niet door de beugel dat er niet meer geld uitgetrokken wordt voor veiligheid.
Oppositie neemt begroting Stad Brussel onder vuur: ‘Duur cliëntelisme’
Begin maart stelde de nieuwe meerderheid in de Stad Brussel (PS, Ecolo-Groen, Change.Brussels en Défi) haar eerste begroting voor, zeg maar het werkbudget voor het jaar 2019. De begroting van het nieuwe bestuur legt de nadruk op de renovatie van sociale woningen, veiligere mobiliteit en onderwijs.
Op de gemeenteraad maandagavond mocht elke schepen de prioriteiten van hun aparte bevoegdheden nog eens in de verf zetten. Daarna volgde een salvo aan kritiek van de oppositie. De hardste woorden kwamen uitgerekend van de liberalen van Open VLD en MR, die zich na de verkiezingen uit de meerderheid gewipt zagen en nu hun pijlen richten op de socialisten waarmee ze zes jaar lang bestuurden.
“De liberalen zijn nog maar net het stadhuis uitgezet of de overheid vreet zich vol op kosten van de belastingbetaler.”
“Het nieuwe roodgroene college verhoogt de uitgaven van de stad Brussel met bijna 17 miljoen euro”, klinkt het bij de liberale fractievoorzitters Els Ampe (Open VLD) en David Weytsman (MR). “De aankondigingen klonken levendig, maar in het budget wordt dat niet omgezet in echte nieuwe projecten”, aldus Weytsman.
“Er is geen enkele ambitie om te investeren in het groene karakter van en de leefbaarheid in de wijken, noch in het onderhoud van infrastructuur voor de Brusselaars”, voegde Ampe toe. Ze noemde nieuwe begroting “socialisme in zijn meest pure vorm”. “De liberalen zijn nog maar net het stadhuis uitgezet of de overheid vreet zich vol op kosten van de belastingbetaler.” Dan klonk voormalig schepen van Erfgoed Coomans (MR) een pak positiever over enkele van de projecten, al zette hij wel vraagtekens bij de haalbaarheid van veel projecten.
‘Sociaal beleid faalt’
Voor N-VA vielen twee dingen op. “De belastingen stijgen en er wordt niet geïnvesteerd in veiligheid”, zegt gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre. Hij hekelt dat de gemeentebelastingen met 4,48 procent stijgen en dat de uitgaven voor het OCMW met 3 procent stijgen ten opzichte van 2018. “De begroting ontspoort: dit toont het falen van het sociale beleid van Brussel. Zeker als je de schrijnende cijfers over kinderarmoede in Brussel ziet.”
Wat betreft de middelen voor de politiezone Hoofdstad-Elsene, blijven de uitgaven op een slordige 115 miljoen euro. “Dit is hetzelfde bedrag als 2018 en wordt dus niet geïndexeerd. Dit betekent de facto een besparing op de veiligheidsdiensten in onze hoofdstad”, klinkt het bij Vanden Borre. Hij hekelde ook de uitgaven voor het beheer van het Koninklijk Circus. “Dat behoort absoluut niet tot het takenpakket van de Grondregie”, bracht de N-VA’er de saga over de uitbating van de concertzaal in herinnering.
Ook CDH-fractieleider Didier Wauters bleef op zijn honger zitten. “We hadden hoge verwachtingen, maar ik zie enkel studies”, klonk het. “Op het vlak van netheid en steun voor de handelszaken blijft dit bestuur zwaar in gebreke.”
'Ouders betalen, banken niet'
PVDA*PTB feliciteerde de meerderheid met het plan om de sociale woningen te renoveren en beter te isoleren om zo de energiefactuur van mensen met een laag inkomen naar beneden te halen. Toch was gemeenteraadslid Mathilde El Bakri kritisch voor de roodgroene begroting, die zorgt voor “een groot onevenwicht tussen wat ouders moeten betalen en de te kleine bijdrage door de banken.”
Ze hamert erop dat de meerderheid 4 miljoen euro wil verdienen door ouders te doen betalen voor opvang op school, vervoer tijdens schoolactiviteiten en andere uitstappen. “Dat staat in schril contrast met wat Brussel-stad heeft voorzien als belasting op banken en financiële instellingen: daar wil de stad enkel 120.000 € bijeensprokkelen”, klinkt het.
Burgemeester Close (PS) verdedigde het budget. “Er is geen enkele nieuwe belasting ingevoerd”, maakte de burgemeester zich sterk. Hij ging er ook prat op dat geen enkele Belgische stad zoveel investeert in onderwijs. Uiteindelijk zag het nieuwe bestuur de eerste begroting goedgekeurd, ondanks de tegenstemmen van MR, Open VLD, N-VA en PVDA*PTB en de onthouding van CDH.
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , begroting 2019 , Els Ampe , David Weytsman , Philippe Close
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.